UPIS NOVE GENERACIJE UČENIKA U NASTAVI NA BOSANSKOM JEZIKU

Sporazumom između Grada Novog Pazara i Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji je potpisan 23. septembra 2016. godine predviđeno je prisustvo predstavnika BNV prilikom upisa učenika u osnovnu školu odnosno prilikom anketiranja roditelja učenika o modelu i jeziku na kome će se izvoditi nastava.

Predstavnici BNV-a, Grada Novog Pazara i direktori novopazarskih osnovnih škola su 31. marta 2017. godine održali sastanak na temu upisa učenika u prvi razred osnovne škole u nastavi na bosanskom jeziku, školske 2017/2018. godine.

Na sastanku je dogovoreno formiranje komisija sastavljenih od predstavnika Vijeća i škola koje će vršiti proces izjašnjavanja roditelja o jeziku nastave prilikom upisa učenika u prvi razred osnovne škole.

Izjašnjavanje roditelja će se vršiti u posebnim prostorijama i to neposredno prije provjere psihofizičkih sposobnosti djece od strane školskog pedagoga.

Predstavnici Grada Novog Pazara i BNV-a su na ovaj način obezbijedili uslove za slobodno i neposredno izjašnjavanje i poštovanje volje roditelja o jeziku nastave bez ikakvih pritisaka i spoljnih uticaja na uštrb nastave na bosanskom jeziku i očuvanja bošnjačkog nacionalnog identiteta.

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća sastanku su prisustvovali doc. dr. Hasim Mekić, predsjednik Izvršnog odbora, Ahmedin Škrijelj, sekretar Vijeća i Aida Smajović, stručni saradnik za oblast obrazovanja na bosanskom jeziku.

Grad Novi Pazar i Bošnjačko nacionalno vijeće su 23. septembra 2016. godine potpisali Sporazum o saradnji koji između ostalog i podrazumijeva saradnju u oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva roditelje učenika bošnjačke nacionalnosti da se izjasne za nastavu na bosanskom jeziku i time doprinesu opstanku, očuvanju i zaštiti nacionalnog identiteta sandžačkih Bošnjaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *