Upućeno pismo ministru prosvjete

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je pismo Ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr. Žarku Obradoviću u kojem se između ostalog kaže sljedeće:

“Bošnjačko nacionalno vijeće je u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka na školovanje na maternjem-bosanskom jeziku postupilo po zakonu i uradilo sve što je u njegovoj nadležnosti.

Podsjećam Vas da je, Vijeće odnosno Resor za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća izradilo Model obrazovanja za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji predat Ministarstvu prosvjete i nauke 11.11.2009.godine, odmah nakon usvajanja Zakona o Nacionalnim savjetima nacionalnih manjina Republike Srbije.

Bošnjačko nacionalno vijeće je dobilo saglasnost Nacionalnog prosvjetnog savjeta Republike Srbije, na sjednici održanoj 01.11.2011.godine na kojoj su razmatrani i usvojeni prijedlozi nastavnih programa za predmete: bosanski jezik za 1. i 5. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole, svijet oko nas za 1. razred osnovne škole, historija za 5. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole, likovna kultura za 1. i 5. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole i muzička kultura za 1. i 5. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole, na dopis (od 18.07.2011.godine R.br. zahtjeva 193-02/2011) kako je i predviđeno Elaboratom o primjeni Modela obrazovanja za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji.

Postupajući po preporukama Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Vijeće odnosno Resor za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća je uradilo nastavne programe za predmet bosanski jezik, za prvi i drugi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i za srednje stručne škole i gimnaziju, (od 29.08.2011.godine R.br. zahtjeva 281-4b/2011).

Takođe Vas podsjećam da smo održali sastanak sa predstavnicima Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu, dana 14.05.2012. godine, (o čemu smo Vas i obavijestili 17.05.2012.godine, dopisom R. br. 149-01/2012) kao i da su se na osnovu obavljenog razgovora sa direktorom Zavoda i njegovim saradnicima, stekli svi uslovi za prevazilaženje problema i prepreka u procesu ostvarivanja prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice na obrazovanje na bosanskom jeziku u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, te Vas molimo da objavite te nastavne programe u Prosvjetnom glasniku, čime bi se stekli uslovi za implementaciju Modela obrazovanja za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji u školskoj 2013/14. godini, kao i da objavite Pravilnik o vrsti stručne spreme za izvođenje nastave za nastavne predmete Bosanski jezik i književnost (koji smo Vam dostavljali 08.09.2009. godine i 04.05.2011.godine), kako bi na taj način i taj problem prevazišli.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.