Uručena Čitanka za bosanski jezik učenicima Gimnazije u Novom Pazaru

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na čelu sa predsjednikom Vijeća Esadom Džudževićem, posjetila je danas Gimnaziju u Novom Pazaru i uručila Čitanku za prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola, autorice Melide Rebronje.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, izrazio je zadovoljstvo zbog današnje podjele besplatnih čitanki za učenike prvog razreda novopazarske Gimnazije na bosanskom jeziku.

“Poslije 100 godina od osnivanja ove Gimnazije, po prvi put učenici bošnjačke nacioonalnosti pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, čime ova Gimnazija postaje multietnička škola. Danas su ti učenici prve generacije novopazarske Gimnazije koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, dobili bošnjačku čitanku, dobijenu na dar od Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a posebno je zadovljstvo što je autorica Čitanke vaša profesorica bosanskog jezika i književnosti, Melida Rebronja”, kazao je Džudžević.

Predsjednik Vijeća je dodao da su se ispunili svi zakonski uslovi da u novopazarskoj Gimnaziji počne nastava na bosanskom jeziku. Udžbenici su podijeljeni učenicima Gimnazije koji nastavu pohađaju u drugom i osmom odjeljenju prvog razreda.

Podjela Citanke u Gimnaziji NP 2

Dodjeli su prisustvovali Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku, Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku, Mevluda Melajac, šef Resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma i Melida Rebronja, autorica Čitanke na bosanskom jeziku za prvi razred srednje škole. Učenicima su se obratili Mevluda Melajac i Redžep Škrijelj koji su učenicima Gimnazije čestitali hairli početak nastave na maternjem jeziku.

Melida i Elijas Rebronja će u isto vrijeme držati časove bosanskog jezika i književnosti učenicima prvog razreda Gimnazije u nastavi na bosanskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.