Uručena interaktivna tabla novopazarskoj Gimnaziji

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog na čelu sa predsjednikom Vijeća Esadom Džudževićem uručila je danas interaktivnu tablu Gimnaziji u Novom Pazaru, koje je Vijeće obezbijedilo od Turske razvojne agencije TIKA-e kao tehničku podršku sprovođenja pripremne nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Tom prilikom Gimnaziji su predali i nastavne listove u pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku iz grupe opšte-obrazovnih predmeta za odjeljenje u kojima se izvodi pripremna nastava, čime se proširuje nastava i iz opšte obrazovnih predmeta. Također, su uručeni i sertifikati o poznavanju bosanskog jezika profesorima u ovoj školi za obavljanje obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević razgovarao je i sa učenicima odjeljenja četvrtog razreda, koje je multietničkog sastava, kojom prilikom su đaci imali šansu da postave pitanja o uvođenju nastave na bosanskom jeziku.

Đak ove škole Đorđe Mijailović je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što su njegovi drugari bošnjačke nacionalnosti dobili obrazovanje na svom maternjem jeziku i istakao da će ostvarivanje školstva na bosanskom jeziku uticati povoljno na suživot, toleranciju i dobre odnose između Bošnjaka i Srba u Sandžaku.

Đak Đorđe Mijailović u razgovoru sa predsjednikom BNV Esadom Džudževićem

Predsjednik Džudžević je u razgovoru sa đacima rekao da sva istraživanjima koje je radilo Bošnjačko nacionalno vijeće, u posljednje četiri godine, pokazaju da će se uvođenjem nastave na bosanskom jeziku smanjiti etnička distanca između Bošnjaka i Srba, a naročito kod omladine.

Bisera Spasović, pomoćnik direktora u Gimnaziji, je dodala da se ljudi plaše i ne vole samo ono što ne poznaju, a da će srpska djeca, tj. đaci od 1. septembra 2013. godine imati priliku da upoznaju bošnjačku kulturu, književnost i historiju i na taj način povećati međusobno poštovanje i suživot, što je historijska tradicija u Sandžaku.

Profesorica Melida Rebronja, koja je drži čas bosanskog jezika i književnosti u prvom razredu Gimnazije, demonstrirala je tehničko preimućstvo i prednosti prisutnosti i korišćenja interaktivne table u nastavi.

Ovom prilikom predsjednik Vijeća obavijestio je pomoćnicu direktora da je projekat rekonstrukcije i modernizacije fiskulturne sale Gimnazije u Novom Pazaru prvi na listi prioriteta kod Ministarstva Kulture i Turske razvojne agencije (TIKA) i da će Bošnjačko nacionalno vijeće učiniti sve da se taj projekat realizuje.

Delegacija je tokom dana posjetila i osnovne škole “Rifat Burdžević Tršo” i “Vuk Karadžić” i razgovarala na temu anketiranja roditelja o modelu nastave u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.