Uručena Plaketa Ameli Terzić i specijalno priznanje Rifatu Zilkiću

Plaketu Bošnjačkog nacionalnog vijeća Ameli Terzić i specijalno Priznanje treneru Rifatu Zilkiću za postignute rezultate u oblasti sporta uručio je predsjednik Bošnjačkog nacionalnanog vijeća na svečanosti koja je organizovana tim povodom, 14. marta 2013. god., u Glavnom uredu BNV-a. Asmiru Kolašincu će Plaketa biti naknadno uručena, s obzirom da nije mogao prisustvovati svečanosti

Obrativši se prisutnima nakon primanja nagrade, Rifat Zilkić je u ime svih dobitnika zahvalio Bošnjačkom nacionalnom vijeću na priznanjima. On je tom prilikom podsjetio da se Atletski klub Novi Pazar već cijelu deceniju nalazi u samom vrhu kako srbijanske, tako i svjetske atletike.

“Mnogo puta su me ljudi u toku ovih deset godina pitali: da li ste dobili neko priznanje od svoga naroda. Odgovarao bih da nismo. Zato ovaj čin dodjele priznanja od najveće institucije Bošnjaka za mene, za Asmira, za Amelu predstavlja historijski događaj“ kazao je Rifat Zilkić, dodavši da ovo priznanje znači imperativ za jedan dalji kvalitetniji i bolji rad.

Na svečanosti su bili prisutni: predsjednik trenerske organizacije Srbije Slobodan Nidžović, predsjednik Atletskog kluba Novi Pazar Nusret Ćorović i ostali predstavnici Atletskog kluba Novi Pazar, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, članovi odbora Vijeća, predsjednik Senata Vijeća i drugi.

Na početku programa intonirana je državna himna, a potom i nacionalna himna sandžačkih Bošnjaka. Šefica Resora za informisanje BNV-a Hasna Ziljkić u svom uvodnom obraćanju je kazala da je Bošnjačko nacionalno vijeće u svom kontinuiranom radu imalo čast ugostiti veoma značajne ličnosti iz svih oblasti društveno-javnog života, te da to, na neki način, i određuje mjesto ovoj instituciji u društvenom sistemu u državi u kojoj živimo, a svakako i mnogo šire.

“Zadovoljstvo nam je što smo, po prvi put, u situaciji ugostiti veoma značajne ličnosti i iz svijeta sporta. Ovdje smo da ukažemo zahvalnost na nesebičnom trudu i dosljednosti u ostvarivanju cilja ličnostima koje potiču sa ovog, sandžačkog područja. I ne samo to, oni i djeluju među nama, u našim uslovima, koji, priznaćete, nisu nimalo sjajni. Gdje god su do sada bili učesnici, predstavili su nas u najboljem svjetlu. Rezultati, koji su godinama unazad primjetni, vrijedni su svakog poštovanja, te stoga svi danas možemo biti ponosni što iz redova Bošnjaka imamo smjerne predstavnike i prave profesionalce. Ovom prilikom Bošnjačko naiconalno vijeće im se želi zahvaliti”, kazala Zilkićeva.

Nagrada koju je Bošnjačko nacionalno vijeće dodijelilo Ameli Terzić i Asmiru Kolašincu za postignute izuzetne rezultate u sportu sastoji se od diplome, plakete i novčanog iznosa od 50.000 dinara svakom od njih ponaosob.

Ovu Plaketu Bošnjačko nacionalno vijeće dodjeljuje institucijama i pojedincima za izuzetan doprinos u zaštiti i unaprjeđenju položaja i ostvarivanja prava i sloboda sandžačkih Bošnjaka. Pojedinci i ustanove koji su do sada dobili ovo najviše priznanje bošnjačkog nacionalnog vijeća su: bivši ministar prosvjete dr Slobodan Vuksanović (2008); Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj – TIKA (2009); Boris Tadić i Sulejman Ugljanin (2010), Alija Džogović (2011), a sada: Amela Terzić i Asmir Kolašinac.

Specijalno priznanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća Rifatu Zilkiću uključuje i uramljeni Nacionalni grb sandžačkih Bošnjaka i novčani iznos od 35.000 dinara.

U obrazloženju nagrada BNV-a, između ostalog, stoji sljedeće:

Amela Terzić, rođena u Priboju, 1993. godine, atletičarka je koja se takmiči na duge staze. Danas živi u Novom Pazaru, studentica je Odsjeka za sport i fizičko vaspitanje na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i članica Atletskog kluba Novi Pazar. Pobjednica je mnogih međunarodnih trka. U decembru 2012. god. u Budimpešti – kao reprezentativka Srbije u atletici – Amela Terzić osvojila je titulu evropske juniorske prvakinje u krosu, u konkurenciji 95 takmičarki, i tako se oprostila od juniorskog uzrasta, gdje je na najvećim evropskim i svjetskim takmičenjima osvojila devet medalja.

Njen „sportski učitelj”, nekad veliki trkač – Rifat Zilkić, pobjednik prvog Beogradskog maratona 1988, rođen je 1962. god. u selu Oraše, opština Tutin. Svoju trkačku karijeru započeo je na prostoru Kosova, gdje je kasnije živio i djelovao. Imao je preko 40 nastupa u reprezentaciji Jugoslavije. Pun entuzijazma, kome je neupjeh nepoznanica, danas je trener u Atletskom klubu Novi Pazar. Ima preko 100 nastupa kao trener za reprezentaciju Jugoslavije i Srbije. Pet puta je proglašen za najboljeg trenera Srbije, dobitnik je srebrne značke Evropske Atletske Asocijacije, proglašen za trenera decenije grada Novog Pazara. Potpredsjednik je trenerske organizacije Srbije, član stručnog štaba Atletskog Saveza Srbije.

Dvadesetosmogodišnji Asmir Kolašinac postigao je veliki uspjeh u bacanju kugle osvojivši zlatnu medalju na dvoranskom prvenstvu Evrope u atletici u Geteborgu, u martu 2013. godine. Kolašinac se, pored bacanja kugle, bavi i bacanjem koplja i dobitnik je brojnih nagrada.

Na kraju programa prisutnima se obratio Haris Imamović, član Odbora za međunacionalnu saradnju i omladinu. Ovaj odbor ima ulogu da afirmiše mlade talentovane ljude u raznim oblastima, da nađe načina u pružanju adekvatne podrške, kao i da doprinese otvaranju dijaloga između omladine različitih nacionalnosti.

>>Pogledaj galeriju fotografija<<

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.