Uručene interaktivne table obrazovno-vaspitnim ustanovama u Tutinu

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom Vijeća Esadom Džudževićem posjetila je danas opštinu Tutin i tom prilikom uručila interaktivne table u tri obrazovno-vaspitne ustanove.

Delegacija Vijeća u sastavu: Esad Džudžević, predsjednik Vijeća, Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku i Hodo Katal, član Odbora za obrazovanje, uručila je interaktivne table predškolskoj ustanovi “Habiba Stočević”, osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” i Gimnaziji u Tutinu, koje je Vijeće obezbijedilo od Turske razvojne agencije TIKA kao tehničku podršku sprovođenja pripremne nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tokom implementacije nastave na bosanskom jeziku i naglasio da se nalazimo u završnici izvođenja pripremne nastave koja će biti uvod za kompletnu nastavu u predškolskom uzrastu, 1 i 5 razredu osnovne škole i 1 razredu Gimnazije i srednjih stručnih škola u 53 obrazovno – vaspitne ustanove u Sandžaku.

“Želim da izrazim zahvalnost ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Žarku Obradoviću koji se uključio u ovaj proces na aktivan i konstruktivan način, ministrima Sulejmanu Ugljaninu i Rasimu Ljajiću i vjerskim poglavarima Ademu Ziljkiću i Muameru Zukorliću. Želim da zahvalim i čitavom civilnom sektoru koji djeluje i funkcioniše na području Sandžaka za aktivnu podršku u civilizacijskom i plemenitom cilju kao što je uvođenje nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku i ovom prilikom želim da podijelim sa ovom djecom tu blagodat koja se zove obrazovanje na svom maternjem jeziku i izučavanje svog sistema vrijednosti. Svi naši politički, vjerski, kulturni i svi drugi faktori unutar bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji na aktivan način učestvuju u ovom procesu. To je jedan veliki zalog i velika civilizacijska pobjeda nas Bošnjaka u Republici Srbiji kad smo se pokupili nakon 100 godina i napravili svojevrstan nacionalni koncenzus oko jednog najkompleksnijeg i najplemenitijeg procesa koji se zove nastava na bosanskom jeziku”, kazao je Džudžević.

>> Pogledajte još fotografija sa uručivanja interaktivnih tabli u Tutinu<<

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.