Uručeni besplatni udžbenici na bosanskom jeziku učenicima osnovnih škola u Tutinu

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća uručili su danas u svim osnovnim školama u Tutinu besplatne udžbenike – hedije učenicima prvog i petog razreda osnovne škole koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

Svečana dodjela je upriličena u  OŠ “Vuk Karadžić”, a udžbenike su uručili Hodo Katal, jedan od autora udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku, Medžid Mujović, član opštinskog vijeća za obrazovanje Opštine Tutin i Nazim Halilović, pedagog. Sva trojica su članovi Komisije za praćenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku Vijeća. Dodjela je obavljena u odjeljenju I-1 učiteljice Sanele Hamzagić.

Predsjednik Komisije Nazim Halilović, obratio se prisutnima i rekao da je ovo veliki dan i prenio selame od Predsjednika Vijeća Esada Džudževića koji je “…danonoćno radio sa autorima udžbenika i ostalim akterima u ovom procesu kako bi bošnjačka djeca imala priliku da vide i koriste udžbenike na svom maternjem jeziku“.

Halilović se, također, zahvalio Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Vladi Republike Srbije na tolerantnosti, jer su riješili pitanje koje je čitav vijek titštilo bošnjačku nacionalnu zajednicu.

Besplatne udžbenike Vijeće je obezbijedilo od Turske razvojne agencije TIKA.

  1. SEHARA SLOVA (Adela Melajac, Sanela Međedović i Mevluda Melajac) za prvi razred osnovne škole, Izdavačka kuća Klett, Beograd.
  2.  SVIJET OKO NAS (Biljana Životić i Olivera Ramović) udžbenik preveden na bosanski jezik za prvi razred osnovne škole sa bošnjačkim dodatkom (Maida Maljoku),  Izdavačka kuća Klett, Beograd
  3. ČITANKA (Adela Melajac i Hodo Katal) za prvi razred osnovne škole, Izdavačka kuća  Klett, Beograd
  4.  ČITANKA (Hodo Katal) za peti razred osnovne škole, Izdavačka kuća Klett, Beograd.

Podjela udzbenika u Tutinu 2

Podjela udzbenika u Tutinu 3

Podjela udzbenika u Tutinu 4

Podjela udzbenika u Tutinu 5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.