Uručenje Bošnjačkih kulturnih čitanki osnovnim školama u Sjenici

Danas je u prostorijama OŠ “12. decembar“ u Sjenici organizovano uručenje besplatnih udžbenika osnovnim školama u Sjenici koje izvode nastavu na bosanskom jeziku.

Uručeni besplatni udžbenici su Bošnjačke kulturne čitanke za III i VII razred osnovne škole, a udžbenike su direktorima osnovnih škola u Sjenici uručili potpredsjednici Vijeća, Esad Džudžo i prof. dr Redžep Škrijelj, predsjednik Odbora za kulturu prof. dr. Fahrudin Mavrić, član Odbora za obrazovanje Amela Sadović, član Odbora za kulturu i jedan od autora kulturnih čitanki Sabahudin Selmanović kao i pjesnik Hajro Ikić, autor uvodnih riječi u oba udžbenika.

Potpredsjednik Džudžo je naglasio značaj Bošnjačkih kulturnih čitanki za nastavu na bosanskom jeziku i njihovog uvrštenja u plan udžbenika.

Potpredsjednik Vijeća prof. dr. Redžep Škrijelj je poželio sreću djeci koja će koristiti udžbenike i naglasio svoje lično i zadovoljstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća zbog obezbjeđenja ovih udžbenika.

Prof. dr. Fahrudin Mavrić je istakao da su uručene Bošnjačke kulturne čitanke dio projekta Vijeća koji se odnosi na podršku školama koje izvode nastavu na bosanskom jeziku i da će Vijeće nastaviti sa organizacijom sličnih aktivnosti.

Bošnjačke kulturne čitanke za treći i sedmi razred osnovne škole su objedinjeni dodaci sa sadržajima koji predstavljaju posebnosti bošnjačke nacionalne zajednice, a koriste se u nastavi muzičke i likovne kulture i historije odnosno prirode i društva.

Šest osnovnih škola u Sjenici su danas dobile besplatne udžbenike, a u narednom periodu biće organizovano uručenje besplatnih udžbenika i u ostalim gradovima i opštinama u Sandžaku,  za one osnovne škole u kojima se nastava izvodi na bosanskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.