Usaglašen tekst Deklaracije o položaju i pravima Bošnjaka u Sandžaku/Srbiji i Crnoj Gori i odnosima sa BiH

Juče je u Sarajevu u prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) održan sastanak na kom su učestvovali predsjednik i generalni sekretar VKBI, prof. dr. Nedžad Mulabegović i Emir Zlatar u ime domaćina, Esad Džudžević predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Muhedin Fijuljanin potpredsjednik Izvršnog odbora BNV i Bakir Sadović, šef Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Na sastanku je usaglašena konačna verzija teksta Deklaracije o položaju i pravima Bošnjaka u Sandžaku odnosno u Srbiji i Crnoj Gori i odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, koji će, kako je dogovoreno, biti potpisan 19. juna 2012. u Sarajevu.

Potpise na ovaj dokument staviće predsjednici tri vijeća: Esad Džudžević, akadmik Šerbo Rastoder i prof. dr. Nedžad Mulabegović.

Ovim povodom bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović će, nakon potpisivanja teksta Deklaracije, prirediti prijem za potpisnike ovog dokumenta u Predsjedništvu BiH.

Podsjećamo da je tekst Deklaracije trebao biti potpisan na zajedničkoj sjednici tri vijeća 24. marta ove godine u Novom Pazaru, ali je potpisivanje odloženo nakon održavanja izbora u Srbiji.

Predsjednik BNV Esad Džudžević uručio je poklon predsjedniku VKBI, prof. dr. Nedžadu Mulabegoviću, nacionalni grb sandžačkih Bošnjaka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.