Uspostavljen Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća

U Sarajevu je, u Vijeću Kongresa bošnjaćkih intelektualaca održana kostituirajuća sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća na osnovu potpisanog Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju između VKBI, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Na sjednici je donijeta odluka o imenovanju članova Ureda  za koordinaciju bošnjačkih vijeća čime su se stvorili svi preduslovi za otpočinjanje institucinalne saradnje bošnjačkih vijeća.

Prof. dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik VKBI, obavljaće funkciju predsjedavajućeg Ureda do donošenja Poslovnika o radu, a pored predsjednika vijeća, u Ured su imenovani i Esad Džudžo ispred BNV-a, Alisa Džogović Murić ispred BV u CG i Emir Zlatar ispred VKBI.

Na konstituirajućoj sjednici donešen je zaključak kojim su se Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori obavezali da tokom 2018. i 2019. godine sufinansiraju izradu IX i X toma, Rječnika bosanskog jezika autora prof. dr. Dževada Jahića. Na ovaj način će kapitalni leksikografski projekat višetomnog Rječnika bosanskoj jezika ući u zadnju trećinu realizacije.

Bošnjačko nacionalno vijeće, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori potpisali su 23. decembra 2017. godine u Sarajevu Protokol o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.