Ustavom riješiti status Bošnjaka i status Sandžaka

U Bošnjačkom nacionalnom Vijeću danas je održana redovna konferencija za medije uz prisustvo predstavnika nevladinih organizacija.

Prisutnima se obratilo predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin koji je govorio na temu revizije Akcionog plana za manjine u okviru pregovaračkog poglavlja 23 za pristupanje Srbije EU, ustavnim promjenama u Republici Srbiji i Strategiji Evropske komisije o proširenju, posebno za 6 zemalja zapadnog Balkana, koju će Komisija objaviti 6. Februara u Strazburu.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je u nekoliko navrata tražilo od Evropske unije, Vlade Srbije, da se pristupi revizija Akcionog plana za poglavlje 23. i 24. i  reviziji Akcionog plana za manjine da se u akcioni plan uvrste svi problemi koje Bošnjaci imaju i da se novim Ustavom Srbije riješi status Bošnjaka kao naroda i da se riješi status Sandžaka.“ – istakao je predsjednik Ugljanin.

Bošnjake raduje činjenica da će EU sutra objaviti Strategiju o pristupanju zemalja zapadnog Balkana, u okviru koje će biti definisani svi rokovi. Nadamo se da će Evropska unija svojom strategijom jasno odrediti smjer kao da se postigne vladavina prava, pravna sigurnost  i jednakost pred zakonom za Bošnjake u Srbiji.

“Za nas je značajno da vidimo da li će bar neki od naših zahtjeva biti uključen u novu strategiju, jer smatramo da Evropa može biti efikasnija i da će u okviru nje Bošnjaci ostvariti svoja prava. – zaključio je Ugljanin.

Bošnjačko nacionalno vijeće je krajem 2017. godine krenulo sa redovnim konferencijama za medije i predstavnike nevladinih organizacija radi bolje komunikacije i bližeg upoznavanja rada Vijeća sa javnošću.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.