Usvajanje Rezolucije o Srebrenici je važan korak za budućnost Bošnjaka i vraćanje uzajamnog povjerenja i saradnje

U prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas je održana Press konferencija.

Na današnjoj Press konferenciji govorio je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Dr. Sulejman Ugljanin.

Obraćanje predsjednika BNV-a Dr. Sulejmana Ugljanina sa današnje Press konferencije prenosimo u cjelosti:

“U svojstvu predsjednika Bošnjačkog nacionalnog Vijeća kao najvišeg predstavničkog tijela Bošnjačkog naroda u Srbiji izražavam svoju radost zbog nekoliko uzastopnih pozitivnih aktivnosti najviših državnih organa Bosne i Hercegovine i Srbije.

Jučerašnja posjeta tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Srbiji predstavlja veliki praktičan korak u uspostavljanju saradnje i vraćanju povjerenja. Tome je prethodio poziv srpskog premijera Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Dom Naroda državnog parlamenta Bosne i Hercegovine 15. jula osudio je napad na Vučića, a Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je najopštije osudio taj napad i izrazio duboko žaljenje, i zahtjev da se napadači otkriju i kazne.

Proces vraćanja uzajamnog povjerenja i saradnje je dvosmjerna aktivnost i zato očekujemo da Narodna skupština Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je Bošnjačko nacionalno Vijeće usvojilo na Posebnoj sjednici 10. jula 2015. godine i uputilo Skupštini Srbije na usvajanje.

Usvajanje ove Rezolucije ima poseban značaj za budućnost Bošnjaka u Srbiji posebno zbog činjenice da se u vrijeme genocida u Srebrenici dogodilo mnogo zločina nad bošnjacima u Sandžaku, a da do sada niko nije kažnjen.

Usvajanje Rezolucije znači da se zločin genocida nazove pravim imenom, da se osudi i da se počinioci kazne i time skine ovaj teret i odgovornost sa onih u čije ime je zločin genocida počinjen. Posebno što su počinioci zločina pripadnici MUP-a Srbije, Vojske i naoružane grupacije u njihovom sastavu.

Neusvajanje Rezolucije znači da će oni i dalje u bošnjacima gledati strano tijelo koje treba ukloniti sa ovih prostora a da bošnjaci u srpskoj policiji i vojsci gledaju prijeteću oružanu silu i opasnost po život.

Sve ovo je važno zbog aktuelne reforme političkog sistema Srbije koja je utoku i izrade Akcionog plana za poglavlje 23. i 24. za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, od toga zavisi učešće Bošnjačkih legitimnih predstavnika u ovim procesima.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *