Usvojen strateški dokument za uvođenje studijskih programa nacionalne grupe predmeta

Na danjašnjoj redovnoj sjednici Odbora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku Bošnjačkog nacionalnog vijeća, usvojena je Studija izvodljivosti, kojom se predlaže uvođenje studijskih programa koji obuhvataju sadržaje iz nacionalne grupe predmeta na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, koja podrazumjeva:

1. Uvođenje bosanskog jezika i pisma kao jezika nastave ravnopravno sa srpskim jezikom i pismom,
2. Obnova studijskog programa bosanskog i srpskog jezika i književnosti,
3. Proširenje Departmana umjetnosti sa dvopredmetnom nastavom Likovne i Muzičke umjetnost ili sa dvije studijske grupe Likovna umjetnost i Muzička umjetnost. Prijedlog treba da se zasniva na likovnoj i muzičkoj pedagogiji,
4. Osnivanje studijskog programa ili dvogrupe Historija i Geografija.

U cilju postizanja odredbi ovog strateškog dokumenta, Odbor za visoko obrazovanje Vijeća inicirat će sastanke sa Upravom Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Nacionalnim savjetom za visoko obrazovanje Republike Srbije i Ministarstvom prosvjete odnosno Državnim sekretarom za visoko obrazovanje.

U cilju proširenja saradnje Odbor za visoko obrazovanje Vijeća na današnjoj sjednici usvojio je nacrt protokola o saradnji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Državnog univerziteta u Novom Pazaru, čije će potpisivanje uslijediti nakon obavljenih razgovora sa pomenutim institucijama i pojedincima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.