USVOJENA MEDIJSKA STRATEGIJA REPUBLIKE SRBIJE

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zadovoljstvo usvajanjem Medijske strategije Republike Srbije od strane Vlade Republike Srbije.

Resor za kulturu i informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća smatra da će Medijska strategija poboljšati stanje u medijskoj sferi i unaprijediti ostvarivanje prava na informisanje na bosanskom jeziku pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice.
U tom smislu Bošnjačko nacionalno vijeće izražava uvjerenje da će, u skladu sa rješenjima iz Medijske strategije, na Javnom servisu Radio-televiziji Srbije uskoro doći do formiranja Redakcije na bosanskom i na jezicima ostalih nacionalnih manjina u Republici Srbiji, što je jedan od osnovnih zahtjeva Bošnjačkog nacionalnog vijeća u oblasti informisanja.

Resor za kulturu i informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća posebno izražava zadovoljstvo zbog činjenice da je prihvaćen prijedlog BNV o postojanju regionalnih javnih servisa kao mehanizama za bolje i efikasnije ostvarivanje prava sandžačkih Bošnjaka i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Republici Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće sigurno je da će izmjenom Zakona o radiodifuziji i podzakonskih akata u ovoj oblasti područje šest sandžačkih opština u kojima u pretežnom i najvećem broju žive sandžački Bošnjaci u Republici Srbiji biti svrstano u jednu radiodifuznu oblast, što je, također, jedan od osnovnih zahtjeva BNV u oblasti informisanja.

U skladu sa rješenjima iz Medijske strategije, Resor za kulturu i informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća će nastaviti aktivnosti na izradi Strategije informisanja na bosanskom jeziku sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji i poziva sve organizacije, institucije i pojedince da daju doprinos izradi tog dokumenta.

U Novom Pazaru,                                             Šef resora za kulturu i informisanje BNV,
30.09.2011.godine                                                       Muhedin Fijuljanin, dipl. pol.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.