Usvojena Rezolucija o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji

Bošnjačko nacionalno vijeće, usvojilo je, na svojoj posebnoj sjednici, održanoj u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru, 1. marta 2012. godine, Rezoluciju o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji.

Ističući da je javna rasprava o tekstu Rezolucije trajala više od dva mjeseca, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, narodni poslanik Esad Džudžević kazao je, u uvodnoj riječi, da je simbolika usvajanja Rezolucije na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u činjenici da su sandžački Bošnjaci dio bošnjačkog nacionalnog korpusa, sa Bosnom i Hercegovinom kao matičnom državom i svojom otadžbinom.

“Također, ova Rezolucija usvaja se na jedan historijski dan i za državu u kojoj živimo, dan kada Republika Srbija stiče status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što je jedan od ključnih mehanizama za poboljšanje našeg sveukupnog statusa”, naglasio je Džudžević.

On je rekao da je ova Rezolucija upućena državi, a ne bilo kojoj, prethodnoj, ovoj ili nekoj narednoj, Vladi Srbije.

“Država je ta koja treba da obezbjedi poštovanje zakonitosti i da unaprijedi položaj i stanje ostvarenosti prava bošnjačkog naroda u Srbiji, u skladu sa principima i standardima Evropske unije”, istakao je on.

usvajanje-rezolucije-6

Džudžević je posebno ukazao na dvije rezolucije koje su od izuzetnog značaja za bošnjački narod u Sandžaku, a koje su donesene u ratu, Sjenička rezolucija iz 1917. godine za vrijeme Prvog svjetskog rata i Rezolucija ZAVNOS-a iz 1943. godine za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Ova rezolucija, koju donosimo u miru, poruka je svima da Bošnjaci žele da u institucijama sistema, na miran i demokratski način, u državi u kojoj žive, ostvaruju svoja prava i unaprijede svoj položaj. Mi njom ukazujemo na neodrživost postojećeg stanja i neophodnost njegove promjene, kako bi Bošnjaci u punom smislu zemlju u kojoj žive osjećali kao svoju domovinu”, rekao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, narodni poslanik Esad Džudžević.

Svečana sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća počela je nacionalnom himnom sandžačkih Bošnjaka, a sjednici su, pored vijećnika, prisustvovali i predsjednik Izvršnog odbora BNV Crne Gore Osman Nurković, predstavnica Zaštitnika građana Violeta Ćorić, predstavnik Misije OSCE u Srbiji, predstavnici drugih institucija i organizacija i drugi gosti.

U Rezoluciji o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji se konstatuje da u Srbiji postoji konstantno višedecenijsko osporavanje prava Bošnjacima na njihov nacionalni identitet i traži potpuna primjena i ostvarenje njihovih, Ustavom, zakonima i standardima Evropske unije, garantovanih kolektivnih prava, u svim oblastima.

usvajanje-rezolucije-1

Rezolucijom se, između ostalog, traži i promjena člana 1. Ustava Republike Srbije iz 2006. godine i redefinisanje Srbije kao zajednice ravnopravnih građana i naroda koji u njoj žive.

Rezolucijom Bošnjačko nacionalno vijeće podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, osuđuje agresiju i zločin genocida nad bošnjačkim narodom i na tim osnovama uređenje i izgradnju posebnog paradržavnog entiteta u njoj, i poziva na reciprocitet položaja i prava Bošnjaka u Srbiji u odnosu na položaj i prava Srba u Bosni i Hercegovini.

Također, Rezolucijom se traži i izmjena člana 176. Ustava, kojom bi se garantovalo pravo građana na regionalnu autonomiju Sandžaka u okviru Srbije, kao i pravo uspostavljanja prekogranične regije i saradnje sa južnim dijelom Sandžaka u Crnoj Gori.

Na kraju sjednice usvojen je zaključak da BNV ovlašćuje Izvršni odbor Vijeća da izradi Akcioni plan implementacije Rezolucije o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.