Utvrđen plan udžbenika na bosanskom jeziku

Nacionalni prosvjetni savjet je donio plan udžbenika na bosanskom jeziku, čime je završen institucionalni okvir za uvođenje nastave na ovom jeziku za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji. Nastava na bosanskom jeziku će startovati od iduće školske godine, izjavio je za “Danas” Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik Izvršnog odbora Vijeća i državni sekretar u Miinistasrtvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je najavio da će od 21. februara početi pripremna nastava u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi, i da će trajati do kraja ove školske godine. Nakon toga će biti urađen izvještaj o realizaciji pripremne nastave i eventualne preporuke za školsku 2013/14. godinu. Tokom trajanja pripremne nastave učenici će koristiti nastavne listove, a do početka nove nove školske godine biće spremni svi udžbenici.

Kako je ranije najavljeno, novi udžbenici će se raditri za maternji jezik, kao i dodaci za historiju, muzičko i likovno, a udžbenici za ostale opšteobrazovne predmete če biti prevedeni.

“Rukopis novih udžbenika će pripremiti autori iz Novog Pazara”, koji rade u obrazovanju, rekao je Fijuljanin.

Dopuna Pravilnika o planu udžbenika sa udžbenicima za nastavu na bosanskom jeziku

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.