Uvodni govor na finalu Druge međuopštinske smotre “Pjesniku Bošnjaku u zavičaj”

Tekst koji je pred vama je govor Melide Rebronja, člana Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku Vijeća, na finalu Druge međuopštinske smotre recitatora “Pjesniku Bošnjaku u zavičaj” koja je, povodom Dana Sandžaka, održana 20. novembra ove godine u Glavnom uredu vijeća, a u organizaciji Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Poštovani gosti,

uvaženi predsjedniče Džudžević i članovi BNV, cijenjeni žiri, poštovani učitelji, nastavnici,roditelji,dragi naši učenici…dobro nam došli na Drugu međuopštinsku smotru recitatora “Pjesniku Bošnjaku u zavičaj” koju i ove godine organizuje Odbor za obrazovanje BNV. Čast mi je, što ću u ovako važnom trenutku promovisanja bosanskoga jezika i bošnjačke književnosti uputiti sa ovog mjesta poruku o snazi svih nas koji se na ovaj umjetnički način, način kazane riječi borimo za podizanje svijesti, za spoznaju vlastitog identiteta.

Cilj ove manifestacije je bio da se promoviše i njeguje bosanski jezik i naša književno-kuturna baština, i ja sam, poslije onoga što sam vidjela na opštinskim takmičenjima u Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru, više nego sigurna da je taj cilj postignut.

Zahvaljujući predanosti i angažovanju naših učitelja i nastavnika,kao i volji i želji naših učenika, čitava manifestacija je dobila na značaju. U bibliotekama se tražila knjiga više, pretraživalo se na internet-stranicama…ideja je zaživjela.

No, smotra recitatora nije jedina manifestacija kojom mi danas obilježavamo Dan Sandžaka. Danas su sa nama i učenici čiji su radovi osvojili prva tri mjesta na učešću u likovnom stvaralaštvu i literarnom konkursu Mirisi i boje moga Sandžaka. Naši istaknuti slikari mr. Amer Hodžić i Emina Ganić estetskom analizom odabrali su najbolje likovne radove, a uvažena spisateljica Mevluda Melajac i profesori književnosti Amir Dautović i Timka Malić odabrali literarne radove koji su, po njihovom stručnom mišljenju bili najuspješniji u svom uzrastu.

Želim još samo da vam se svima zahvalim što ste se u ovoliko velikom broju odazvali svim našim aktivnostima, da vam kažem da ste danas pobjednici svi, da će samo nijanse odlučiti ko će biti bolji od najboljih,da vam poželim sreću i da vas sve pozovem da uživate u poeziji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.