Uzrok svih problema neriješen nacionalni status Bošnjaka Sandžaka

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin prisustvovao je juče, 11.marta 2015.godine, sastanku u organizaciji predsjednice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Anne Brasseur, koji je održan sa predstavnicima nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Srbiji, upriličenom u Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, u Novom Sadu.

Predsjednik Ugljanin je istakao da je osnovni uzrok svih problema manjina izvan Vojvodine, posebno Bošnjaka Sandžaka, neriješen nacionalni status.

Obraćanje predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejmana Ugljanina prenosimo u cjelosti:

„Vaša Ekselencijo, predsjednice Brasseur, dame i gospodo,

Govoriću o uslovima u kojima žive i rade manjine izvan Vojvodine.

Manjine izvan Vojvodine, u ostatku Srbije imaju mnogo problema i mnogo neriješenih pitanja. To je zbog nepostojanja razumijevanja niti interesa za rješavanje manjinskih problema. To su pitanje, sve ranije Vlade „gurale pod tepih“, zbog bavljenja  krupnim nacionalnim pitanjima zemlje u tranziciji. Sa aspekta položaja manjina, velika je razlika u položaju manjina u Vojvodini i onih koje žive u regionima izvan Vojvodine.

Manjine izvan Vojvodine, u ostatku Srbije, žive u nedovoljno razvijenim područjima i devastiranim područjima, kao što je Preševska dolina i Sandžak, u kojima je nacionalni dohodak ispod 60%  pa čak i ispod 40%  republičkog prosjeka.

Tu vlada velika nezaposlenost od preko 52% iako je republički prosjek 26%. U tim sredinama država ne pokazuje interes za investicije. Pored odsustva investicija, evidentno je odsustvo vladavine prava i odsustvo interesa državnih organa za nadzor kod bezakonja u opštinskim upravama i radu državnih organa.

U Preševskoj dolini i Sandžaku, sredinama gdje žive manjine izvan Vojvodine, Albanci i Bošnjaci, prisutan je problem ostvarivanja osnovnih ljudskih, građanskih, a potom i individualnih i kolektivnih manjinskih prava. U ovim sredinama postoji, takođe, izražen problem djelotvornog učešća manjina u državnim organima sa javnim ovlaštenjima. Tako da, ionako malobrojni tužioci, sudije i policajci Bošnjaci moraju da se dokažu u gaženju bošnjačkih prava da bi opstali na tim pozicijama.

Nepoštovanje izborne volje manjina, konkretno Bošnjaka, od strane državnih organa otežava učešće manjina u javnom životu, jer se na taj način demotivišu manjine da na izborima glasaju za svoje legitimne manjinske predstavnike.

Bošnjake dodatno muče neriješeni zločini iz 90-tih. Izbjegli, nestali, ubijeni, masovne otmice, organizovan vojni i policijski teror u tom periodu i drugi zločini koji još uvijek nisu rasvijetljeni.

Zbog ignorisanja problema manjina u Srbiji i nespremnosti skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova za rješavanje ovih pitanja, legitimni predstavnici, narodni poslanici, Albanaca Preševske doline i Bošnjaka Sandžaka, 16. januara ove godine su napustili taj skupštinski Odbor.

U cilju rješavanja manjinskog pitanja manjinski Poslanički klub „SDA Sandžaka-PDD“ 2. februara 2015. godine podnio je, Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje Prijedlog Rezolucije o rješavanju statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Ova Rezolucija je putokaz kako da Srbija najkraćim i najsigurnijim putem prođe kroz poglavlje 23, 24 i ostala poglavlja u pristupanju Evropskoj Uniji. Očekujem da će Narodna skupština Republike Srbije u najkraćem mogućem roku usvojiti ovu Rezoluciju kao okvir za izradu nacionalne strategije za trajno rješenje manjinskog pitanja u Srbiji.

Očekujemo od Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Venecijanske komisije i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope da svojim znanjem i pozitivnim iskustvom pomognu u uspostavljanju vladavine prava, pravne sigurnosti i zaštiti prava manjina u Republici Srbiji.

Na samom kraju želim da naglasim značaj i pozdravim Rezoluciju Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope 1985 usvojene 8. aprila 2014. godine, koja predstavlja jedan od najjasnijih i najkvalitetnijih modela za rješavanje manjinskog pitanja, gdje su manjine predstavljene kao rješenje, a ne kao problem.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.