Validacija istraživanja u okviru projekta „Bezbedonosni rizici u Sandžaku i integrisani odgovor zajednice“

U okviru projekta „Bezbedonosni rizici u Sandžaku i integrisani odgovor zajednice“, koji realizuje Kulturni Centar „DAMAD“ uz podršku ambasade Švajcarske, sprovedeno je istraživanje koje je imalo za cilj da sagleda kako mladi percipiraju bezbjednosne rizike, da mapira postojeće kapacitete i ograničenja institucija za integrisani odgovor na bezbjednosne izazove.

Prezentaciji sprovedenog izvještaja u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovao je Ahmedin Škrijelj, sekretar Vijeća.

Učestvujući u diskusiji sekretar Vijeća  izrazio je žaljenje zbog činjenice da država do sada nije smogla snage da istraži i procesuira sve zločine koji su počinjeni nad Bošnjacma tokom 90-tih godina, što kod Bošnjaka i dalje izaziva osjećaj straha i nesigurnosti.

Škrijelj je naglasio da Srbija, ukoliko želi da postane otvoreno, pravedno i demokratsko društvo zasnovano na vladavini prava i ukoliko želi da postane  članica Evropske unije, Srbija mora omogućiti Bošnjacima ostvarivanje svih prava koja su im garantovana Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima ali mora i konačno pronaći i privesti pravdi sve one koji su planirali, naređivali i izvršavali sve zločine počinjene nad Bošnjacima.

 Škrijelj je takođe podsjetio da su zločine nad Bošnjacima uglavnom činili tadašnji predstavnici državnih organa,  prvenstveno pripadnici Vojske i policije dok su predstavnici pravosudnih i ostalih državnih organa  aktivno sudjelovali u tome ili ostajali nijemi na ono što se dešavalo pred njihovim očima.

„Imajući sve to u vidu bez imalo zadrške slobodno možemo da kažemo da su Bošnjaci tokom 90-toh godina prošlog vijeka bili izloženi  organizovanom državnom teroru i progonu“, rekao je Škrijelj.

„Iako je Srbija  danas država koja je na putu ka Evropskoj uniji, mi do danas ne znamo  ko je naredio i izvršio granatiranje bošnjačkog sela Kukurovići 18. februara 1993.godine, mi ne znamo ko je odgovoran za ubistva, otmice, paljenja bošnjačkih sela i progon stanovništva, do sada nije pokrenut nije nijedan postupak radi utvrđivanja odgovornosti za  teror kojim su Bošnjacima izloženi, podsjetiću Vas da je preko 17.500 Bošnjaka preživjelo policijsku torturu“, naglasio je Škrijelj.

Na kraju, Škrijelj je zaključio da je neophodno da država Srbija, bez odlaganja, uspostavi vladavinu prava i pravnu sigurnost, započne proces vraćanja povjerenja Bošnjaka u državne organe. Jedan od važnih koraka ka tom putu je i usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva u policiji, sudu, tužilaštvu i ostalim ustanovama sa javnim ovlaštenjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.