Visoka delegacija Mešihata IZ Srbije u posjeti Vijeću

Dana 05.12.2006.godine u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru predsjednik vijeća dr Sulejman Ugljanin primio delegaciju Mešihata islamske zajednice Srbije koju je predvodio Muhamed ef. Jusufspahić, zamjenik predsjednika Mešihata i glavni imam Medžilisa IZ Beograda.

Nakon razgovora kojem su pored dr Ugljanina i ef. Jusufspahića prisustvovali i Mersad Šahman predsjednik Savjeta za odnose sa vjerskim zajednicama u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Mali Zvornik, Mehmed Alija Veli, dr Sulejman Ugljanin  i Muhamed ef. Jusufspahić dali su izjave predstavnicima medija o suštini njihovog razgovora.

Dr Sulejman Ugljanin: “Drago mi je što sam u svojstvu predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća imao priliku da ugostim Muhameda ef. Jusufspahića, sina Hamdije ef. Jusufspahića, čovjeka koji sam po sebi predstavlja instituciju jer je čitav niz godina bio najisturenija ličnost Islamske zajednice u našoj zemlji u odnosu prema drugim vjerskim zajednicama, državnim organima i Međunarodnoj zajednici.

Mi smo predstavnike Mešihata islamske zajednice Srbije upoznali sa stavovima Vijeća da Islamska zajednica kao zajednički imenitelj svih muslimana koji žive na teritoriji Republike Srbije treba da bude jedinstvena, da odbori i mešihati islamskih zajednica preko svojih organa i predstavnika utvrde zajedničke principe izbora i organizovanja i da izaberu svog zajedničkog predstavnika koji bi takvu jedinstvenu Islamsku zajednicu predstavljao”.

Muhamed ef. Jusufspahić: “Zahvaljujem se dr Sulejmanu Ugljaninu predsjedniku BNV na toplom prijemu i podršci koju smo dobili u našim nastojanjima za objedinjavanje svih islamskih zajednica koje postoje u Republici Srbiji u jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu, a neznam koliko je javnost u Sandžaku upoznata sa našom platformom za objedinjavanje Islamske zajednice čija je suština u formiranju međumešihatskog tijela kojim bi predsjedavao jedan od postojećih predsjednika mešihata a ovo tijelo bilo bi rotacionog karaktera. U drugoj fazi pristupilo bi se formiranju Rijaseta sa sjedištem u Beogradu. Ova naša platforma u suprotnosti je sa stavovima Mešihata islamske zajednice Sandžaka koji zagovara tezu da sjedište Rijaseta bude u Novom Pazaru pod direktnom jurisdikcijom Rijaseta u Sarajevu. Bez obzira na različitosti, platforme su dobra polazna osnova za postizanje kompromisnog rješenja”.

Pojašnjavajući zbog čega Mešihat islamske zajednice Srbije nije pristupio radu formiranog tijela za objedinjavanje Islamske zajednice koje je osnovano od strane Sabora islamske zajednice Sandžaka, ef. Jusufspahić je rekao: “Mi smo ovdje došli da ujedno izrazimo i svoje nezadovoljstvo jednostranom formiranju tijela za objedinjavanje Islamske zajednice oko čega nas niko nije konsultovao a sada očekuju da nas odluke tog sabora obavezuju. Neznam zašto bi za pripadnike jednog sabora bile obavezujuće odluke koje donese drugi sabor”.

Na kraju, dr Sulejman Ugljanin složio se sa izjavom Muhameda ef. Jusufspahića da političke partije, kako one u Sandžaku tako i one u Beogradu, problematiku objedinjavanja Islamske zajednice ne treba da koriste u svrhu političkog marketinga u predizbornim kampanjama i da donose bilo kakve jednostrane odluke i rješenja, insistirajući da se razgovori na ovu temu obnove nakon završetka parlamentarnih izbora u Republici Srbiji.

Novi Pazar,
06.12.2006.godine.                                                       Informativna služba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.