Za interkulturalni dijalog i protiv segregacije u Sandžaku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević primio je danas u Glavnom uredu Vijeća, aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović. Džudžević  je sa Ćorovićevom razgovarao o mogućoj saradnji na zajedničkom projektu „Aktivni mladi za aktivne nacionalne savjete“, koji će se finansirati sredstvima Delegacije Evropske Unije i američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

Projekat  ima za cilj saradnju mladih sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem i svim kancelarijama za mlade na teritoriji sandžačkih opština i njihovo intezivnije učešće u tim institucijama.

Na sastanku je zajednički ocijenjeno da treba učiniti sve da proces sprovođenja nastave na bosanskome jeziku u Sandžaku, što više smanji etničku distancu i afirmiše interkulturalni dijalog između dva naroda i dvije kulture, vrati  povjerenje u državu i doprinese procesu integracije bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji. Također je bilo riječi o predstojećim izborima za nove sazive Nacionalnih vijeća čije se održavanje očekuje do kraja ove godine.

U razgovorima su učestvovali predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja, izvršni direktor nevladine organizacije Urban In iz Novog Pazara Sead Biberović i koordinator za kulturu i informisanje Vijeća Semir Gicić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.