Za nastavu na bosanskome jeziku

U cilju kvalitetnijeg ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na svom maternjem jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće obezbijedilo je anketne obrasce koji su podijeljeni direktorima osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, na osnovu kojih će se roditelji izjasniti na kojem jeziku žele da njihova djeca pohađaju nastavu u narednoj školskoj godini.

Roditelji bošnjačke nacionalnosti koji dajući saglasnost da njihovo dijete pohađa nastavu na maternjem jeziku u narednoj školskoj godini, obezbjeđuju tim činom svojem djetetu pohađanje postojećeg modela obrazovanja na bosanskome jeziku uz izučavanje bošnjačke književnosti, historije i kulture. Također, daju doprinos opstanku, očuvanju i zaštiti nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji.

U svrhu promocije ankete o modelu obrazovanja, BNV je pripremilo promotivni materijal – flajere i plakate kojim se roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti pozivaju da se izjasne za nastavu na bosanskome jeziku.

“Poštovane Bošnjakinje i Bošnjaci, dragi roditelji,

Vašim izjašnjavanjem za nastavu na bosanskome jeziku za svoju djecu – učenike druge generacije u školstvu na bosanskome jeziku, dajete doprinos opstanku, očuvanju i zaštiti nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji”, navodi se na promotivnom materijalu BNV-a.

PLAKAT ANKETA 2014 - LINE.cdr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.