Zahtjev ministru prosvjete za sprovođenje pripremne nastave na bosanskom u srednjim školama u Sandžaku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžević, uputio je pismo Tomislavu Jovanoviću, ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja sa zahtjevom za sprovođenje Programa pripremne nastave na bosanskom jeziku u četiri srednje stručne škole u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju, u kome se kaže:

“U skladu sa aktivnostima na uvođenju nastave na bosanskom jeziku za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Srbiji u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi, u skladu sa zakonom, od školske 2013./2014. godine (2.septembra 2013. godine), a shodno postignutim dogovorima sa nadležnima u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 12.10.2013.godine, u kojima su učestvovali predstavnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predsjednik Vijeća, Esad Džudžević i pomoćnik ministra i rukovodioc Sektora za razvoj obrazovanja i međunarodnu prosvetnu i naučnu saradnju, Vesna Fila, dostavljamo Vam na davanje odobrenja (saglasnosti) za organizaciju i sprovođenje Programa pripremne nastave na bosanskom jeziku.

Program pripremne nastave, koji Vam dostavljamo u prilogu ovog dopisa, sprovodiće se u periodu od 1.oktobra, 2013. godine do kraja školovanja, i to u ustanovama srednjeg obrazovanja i vaspitanja u gradu Novom Pazaru i opštinama Sjenica, Tutin i Prijepolje, u kojima je u službenoj upotrebi bosanski jezik, u skladu sa zakonom.

Molim Vas da saglasnost za sprovođenje navedenog programa dostavite Bošnjačkom nacionalnom vijeću, kao i obrazovnim ustanovama u kojima će se isti sprovoditi, u skladu sa ovim dopisom”.

Dopis Tomislavu Jovanoviću, ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *