Zajednička sjednica Izvršnog odbora i Odbora za obrazovanje Vijeća

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, u subotu, 06. aprila, 2013. godine u Glavnom uredu Vijeća,  predsjedavao je zajedničkom sjednicom Izvršnog odbora i Odbora za obrazovanje Vijeća.

Na sjednici su prisustvovali i predsjednici Komisija za praćenje kvaliteta izvođenja Programa pripremne nastave na bosanskom jeziku u obrazovno – vaspitnim ustanovama u Sandžaku.

Na sjednici je definisan i usvojen Akcioni plan za implementaciju modela obrazovanja na bosanskom jeziku do 1. septembra 2013. godine koji se sastoji iz šest segmenata:

1. Pitanje udžbenika za školsku 2013/2014. godinu za predškolske ustanove, 1. i 5. razred osnovnih škola i 1. razred srednjih škola.
2. Izrada nastavnih programa za 2. i 6. razred osnovnih škola i 2. razred srednjih škola.
3. Izrada periodičnog i završnog izvještaja o toku i kvalitetu izvođenja pripremne nastave na bosanskom jeziku.
4. Tehnička podrška školama u kojima se izvodi pripremna nastava na bosanskom jeziku doniranjem najsavremenijih nastavnih sredstava – interaktivnih tabli.
5. Anketiranje roditelja – Obrascem za anketiranje roditelja o modelu nastave u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku u školskoj 2013/2014. godini, omogućeno je da roditelji daju saglasnost da njihovo dijete – učenik pohađa nastavu na bosanskom ili srpskom jeziku.
6. Usvojene polazne osnove za izradu studije izvodljivosti za implementaciju nacionalne grupe predmeta na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Zaključeno je da Akcioni plan za implementaciju modela obrazovanja na bosanskom jeziku obuhvata plan aktivnosti Vijeća do 1. septembra 2013. godine, odnosno početka naredne školske godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.