Najviše bošnjačke institucije tri države potpisuju Deklaraciju

Zajednička sjednica tri najviše bošnjačke predstavničke institucije, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva, Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori i Bošnjačkog nacionalnog vijeće u Srbiji održaće se u prostorijama Glavnog ureda Vijeća, u Novom Pazaru 24. marta 2012. godine.Nakon zajedničke sjednice biće potpisana Deklaracija o položaju i pravima Bošnjaka u Sandžaku/Srbiji i Crnoj Gori i odnosima sa Bosnom i Hercegovinom.

U nacrtu Deklaracije, čiji se tekst još uvijek usaglašava od strane potpisnica,  između ostalog se kaže: “da su Bošnjaci sa svojim nacionalnim identitetom autohton, starosjedilački narod na prostoru Sandžaka/Srbije i Crne Gore i dio su bošnjačkog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine, podržavaju se evroatlanske integracije ove tri države kao prostor stabilnog mira, vladavine prava i izgradnja prosperitetnih multietničkih društava.

Strane potpisnice podržavaju integtitet i suverinitet Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, osuđuju agresiju i zločin genocida nad bošnjačkim narodom u Bosni i Hercegovini i na tim osnovama uređenje i izgradnju posebnog paradržavnog entiteta u njoj, zalažući se za princip reciprociteta položaja i prava Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori u odnosu na položaj i prava Srba u Bosni i Hercegovini.

Strane potpisnice pozivaju sve Bošnjake, kao i sve legitimne predstavnike bošnjačkog naroda u institucijama sistema u ovim trima državama, na postizanje bošnjačkog nacionalnog konsenzusa i zajedništva u pitanjima i oblastima od zajedničkog interesa, te se izražava snažno protivljenje pokušajima klerikalizacije Bošnjaka na Balkanu“ kaže se između ostalog u nacrtu Deklaracije o položaju i pravima Bošnjaka u Sandžaku/Srbiji i Crnoj Gori i odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, koja će biti potpisana na zajedničkoj sjednici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva, Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori i Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, 24. marta 2012.godine u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.