Zamjenik zaštitnika građana u posjeti BNV

Zamjenik zaštitnika građana Republike Srbije dr. Goran Bašić sa saradnicima posjetio je, u utorak 5. juna, Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća i razgovarao sa predsjednikom Vijeća Esadom Džudževićem i njegovim saradnicima o implementaciji Modela obrazovanja na bosanskom jeziku za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji.

Tom prilikom ukazano je na probleme u ostvarenju prava na obrazovanje za Bošnjake u Republici Srbiji i neophodnost ostvarenja tog prava u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima. U razgovorima je istaknuto da elaborat Bošnjačkog nacionalnog vijeća uvažava prirodu obrazovnog procesa u Srbiji, multietničnost sredine i potrebe pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice na području čitave Republike Srbije.

Zamjenik zaštitnika građana Goran Bašić iskazao je podršku nastojanjima Bošnjačkog nacionalnog vijeća za ostvarenje Ustavom, zakonima i principima Evropske Unije zagaratnovanim pravima, ističući da je to moguće ostvariti u institucijama sistema.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević zahvalio je zamjeniku zaštitnika građana na saradnji i podršci u implementaciji zakonom garantovanih prava Bošnjaka u svim oblastima, naglašavajući da Model obrazovanja na bosanskom jeziku za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji predviđa nekoliko varijanti njegove primjene i da on u potpunosti poštuje zakonom propisane uslove i kriterijume, kao i da je njegova primjena na svim nivoima obrazovanja jedan od ključnih faktora postizanja ravnopravnosti Bošnjaka u našoj zemlji.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.