Zaštita Bošnjačke kulturne baštine

Na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u srijedu 12. marta 2008. godine održan je radni sastanak u Ministarstvu kulture kome su prisustvovali pomoćnik ministra kulture prof. dr. Miomir Korać, Vera Pavlović Lončarski – direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Gordana Tošić – direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, Rajko Čubrić – arhitekta Regionalnog zavoda i delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća koju je predvodio predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Esad Džudžević.

Bošnjačko nacionalno vijeće iniciralo je ovaj sastanak u cilju pokretanja inicijative za unapredenje zaštite nepokretnih kulturnih dobara i spomenika kulture Sandžačkih Bošnjaka.

Tokom razgovora predsjednik Izvršnog odbora BNV Esad Dudževie predložio je osnivanje zavoda za zaštitu spomenika kulture Sandžačkih Bošnjaka sa sjedištem u Novom Pazaru i formiranje jedne radne grupe koja bi sačinila uvid u postojeće stanje spomenika kulture Sandžačkih Bošnjaka na teritoriji opština Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, te na osnovu toga izradila elaborat o mjerama njihove zaštite.

Na sastanku je, takode, predloženo da se iz privatizacione mase Ugostiteljsko-turističkog preduzeća „Lipa” iz Novog Pazara izuzmu objekti Amir-agin Han i Novopazarska Banja koji su proglašeni za spomenike kulture od velikog značaja.

Nakon razmatranja ovih prijedloga donijet je zaključak da se razmotre mogućnosti oko osnivanja zavoda, da se ispitaju mogućnosti da opština Novi Pazar uz pomoć Ministarstva kulture otkupi Amiragin Han i Novopazarsku Banju i na taj način spriječi njihovu privatizaciju.

Na sastanku je data puna podrška inicijativi da Bošnjačko nacionalno vijeće i Regionalni zavod za zaštitu spomenika formiraju radnu grupu koja će imati kancelariju u Novom Pazaru i raditi na popisu kulturnih dobara i spomenika kulture Sandžačkih Bošnjaka u cilju analize njihovog stanja i predlaganja mjera tehničke zaštite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.