ZASTUPLJENOST BOŠNJAKA U PRAVOSUĐU

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana konferencija za medije na temu zastupljenosti Bošnjaka u pravosuđu, na kojoj je govorio sekretar Vijeća Ahmedin Škrijelj.

Obraćanje sekretara Vijeća:

“Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji, izražava svoje protivljenje politici koju predstavnici srpskih državnih organa i institucija sprovode prema Bošnjacima u ovoj državi.

Bošnjacima se suviše dugo uskraćuju prava koja im pripadaju a propisana su domaćim zakonodavstvom i međunarodnim pravom kao sto su pravo na život, slobodu, dostojanstvo, jednakost, ekonomski razvoj, očuvanje nacionalnog identiteta,  adekvatnu zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima, obrazovanje i informisanje na bosanskom jeziku, očuvanje nacionalne kulture, slobodnu i javnu  upotrebu bosanskog jezika i pisma.

U cilju iznalaženja adekvatnih i trajnih rješenja za rješavanje problema sa kojima se Bošnjaci svakodnevno suočavaju i promjene odnosa državnih organa prema Bošnjacima, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin uputio je pisma predsjedniku Vlade Republike Srbije, predstavnicima međunarodne zajednice i ambasadama u Srbiji.

Predsjednik Ugljanin je takođe zatražio održavanje sastanaka na ovu temu sa premijerom Vučićem i šefovima misija OEBS-a, Savjeta Evrope i Delegacije EU u Srbiji.

Kada govorimo o zastupljenosti Bošnjaka u sudovima i javnim tužilaštvima u Sandžaku u svjetlu  aktuelnih izbora sudija i tužilaca, svjedočimo nastavku diskriminacije i odstranjivanja Bošnjaka iz sistema pravosuđa.

Iako Bošnjaci na području koje pokrivaju Osnovni i Prekršajni sud u Novom Pazaru čine 80,17% stanovništva, u navedenim sudovima su zastupljeni daleko ispod tog procenta. Na konkursu za izbor sudija Osnovnog suda u Novom Pazar konkurisalo je 16 kandidata bošnjačke nacionalnosti od kojih je samo jedan kandidat izabran.

Bošnjačko nacionalno vijeće se tim povodom obratilo Visokom savjetu sudstva, Ministarstvu pravde, Odborima Narodne skupštine za ustavna pitanja i zakonodavstvo, pravosuđe, ljudska i manjinska prava, kao i predstavncima OEBS-a, Savjeta Evrope, Evropske unije i Ujedinjenih nacija u Srbiji i zatražilo da se prijedlog Visokog savjeta sudstva o izboru novih sudija u Novom Pazaru poništi, povuče iz skupštinske procedure te da se donese odluka o prijedlogu za izbor sudija kojom će se obezbijediti usaglašavanje nacionalne strukture sudija sa nacionalnom strukturom stanovništva područja za koje su ovi sudovi nadležni.

press 2016-09-09 (1)

Prema informacijama kojim raspolažemo, izbor osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru poremetiće ionako narušenu nacionalnu strukturu na štetu Bošnjaka.

Po podacima do kojih smo došli Državno vijeće tužilaca uputiće prijedlog dva kandidata Vladi Republike Srbije za izbor osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru od kojih nijedan nije Bošnjak.

Podsjetiću javnost da je za izbor za javnog tužioca konkurisalo 5 lica od kojih su tri bošnjačke nacionalnosti i nijedan nije predložen.

Ukoliko se to desi, od dva tužioca (osnovnog i višeg)  u Novom Pazaru nijedan neće biti bošnjačke nacionalnosti, iako Ustav (član 77), Zakon o javnom tužilaštvu (član 82. st. 5), Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (član 21) i Okvirna konvencija Savjeta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina (član 15) jasno nalažu da nacionalna struktura nosilaca javno tužilačke funkcije mora biti usaglašena sa nacionalnom strukturom stanovništva.

Pozivamo Državno vijeće tužilaca i Vladu Republike Srbije da hitno odustanu od dosadašnje prakse i da bez odlaganja omoguće  izbor nosioca javno-tužilačke funkcije u Novom Pazaru koji će odražavati nacionalnu strukturu stanovništva ovog područja.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.