Završne konsultacije sa pomoćnikom ministra prosvjete oko početka nastave na bosanskom jeziku

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća u sastavu Esad Džudžević, predsjednik Vijeća, Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku i Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje, danas je u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije obavila završne konsultacije sa Vesnom Filom, pomoćnikom ministra prosvjete, oko početka nastave na bosanskom jeziku od 1. septembra 2013. godine.

U toku razgovora dogovoreno je naredna zakonsko-pravna regulativa i objavljivanje dopune pravilnika o vrstama obrazovanja i stručnoj spremi, objavljivanje pravilnika o stručnim školama, pravilnika o dodacima za historiju, likovnu i muzičku kulturu, a posebno je dogovorena realizacija projekta besplatnih udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku za prvi razred osnovnih škola.

Na kraju sastanka, pomoćnik ministra Fila je ocjenila da pripremna nastava koju je sprovelo Bošnjačko nacionalno vijeće i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije ’’odlično odrađen posao’’.

U razgovoru je također rečeno da je inkorporiranje bošnjačkog školstva u državni obrazovni sistem, snažan podsticaj smanjivanju etničke distance između Bošnjaka i Srba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *