Zlatna plaketa ”20. Oktobar” ministru Vuksanoviću

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća je na svojoj redovnoj 24. sjednici održanoj u Novom Pazaru, donio odluku da nagradu Zlatna plaketa ”20. Oktobar” dodijeli ministru za obrazovanje i sport u Vladi Republike Srbije, Dr. Slobodanu Vuksanoviću. Zlatna plaketa ”20. Oktobar” se dodjeljuje ministru Vuksanoviću za izuzetan doprinos u ostvarivanju prava na obrazovanje na maternjem jeziku Bošnjaka u Republici Srbiji.

Za vrijeme mandata ministra Vuksanovića u osnovne škole je uveden nastavni predmet ”Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture”, otvoren je državni Univerzitet u Novom Pazaru i osnovana je Školska uprava sa sjedištem u Novom Pazaru.

Zlatna plaketa ”20. Oktobar” je od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao nagrada ustanovljena 07. Novembra 2006.godine a u povodu sjećanja na 20. Oktobar 2003.godine, kada je u Osnovnoj školi ” Ibrahim Bakić” u Ljeskovi, poslije skoro 100 godina u školski sistem vraćeno izučavanje Bosanskog jezika kao nastavnog predmeta.

Ova nagrada se dodjeljuje pojedincima i institucijama za izuzetan doprinos u ostvarivanju prava na obrazovanje na bosanskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.