Zulfikarpašić: Ovo mi je najljepša i najdraža nagrada

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća je na svojoj XXVII redovnoj sjednici održanoj 20.04.2007.godine, donio odluku da se, povodom obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, najveća nacionalna nagrada u oblasti kulture – dukat „Isa-bega Ishakovića“ dodjeli Bošnjačkom institutu.

U ponedjeljak, 21. maja u prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondaciji Adil–bega Zulfikarpašića iz Sarajeva, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžević, uručio je Dukat «Isa-bega Ishakovića» lično Adil-begu Zulfikarpašiću i tom prilikom je rekao da mu je zadovoljstvo što je baš njemu pripala čast da lično uruči ovu veliku nacionalnu nagradu gospodinu Zulfikarpašiću, istakavši da su sandžački Bošnjaci nalazili inspiraciju u svojoj borbi za očuvanje identiteta i ostvarivanju svojih nacionalnih prava, upravo u djelu Adila Zulfikarpašića.

Gospodin Zulfikarpašić se zahvalio na ovom velikom priznanju i naglasio da mu je ovo najljepša i najdraža nagrada koju je ikada primio. “Jako mi je drago što sam priznanje dobio od braće Sandžaklija. Mi smo jedan narod koji živi u dvije zemlje i mislim da mi možemo puno naučiti od naše braće Sandžaklija” rekao je na kraju Zulfikarpašić.

Nakon dodjele Dukata «Isa bega Ishakovića» u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu, promovisana je knjiga “Alkatmeri u bašči sudbine”, autora Rasima Ćelahmetovića, pjesnika i pisca iz Priboja. O knjizi su na ovoj promociji govorili u ime izdavača, predsjednik Izvršnog odbora BNV Esad Džudžević i književnici Hadžem Hajdarević, Ljubica Gojgić i Safet Hadrović – Vrbički.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.