Zuvdiji Hodžiću uručeno “Pero Ćamila Sijarića”

U prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća svečano je otvorena izložba učesnika likovne kolonije “Sandžak inspiracija umetnika – 2007”. Izložbu je otvorio predsjednik Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika akademski slikar doc. Džengis Redžepagić nakon koje je uručena najveća nacionalna nagrada “Pero Ćamila Sijarića”, koju za doprinos kulturi dodeljuje Bošnjačko nacionalno vijeće. Ovogodišnji laureat ove prestižne nagrade je književnik iz Zuvdija Hodžić. O Zuvdiji su na svečanoj dodjeli nagrade govorili književnici Hasnija Muratagić – Tuna iz Sarajeva i Bogić Rakočević iz Podgorice.

U obrazloženju žirija za dodjelu književne nagrade “Pero Ćamila Sijarića” Zuvdiji Hodžiću između ostalog stoji: “Teško da je iko na ovim prostorima dostigao ono nesvakidašnje umijeće i magiju pripovijedanja kakvo je u svojim književnim djelima demonstrirao Ćamil Sijarić pa je iz tog razloga važno da književna nagrada koja nosi ne samo ime ovoga velikog spisateljskog maga, nego, simbolički, i pero ispod kojega su nastajale Sijarićeve vrhunske stilske šare, kako je to govorio Midhat Begić, pripadne onome književnom stvaraocu koji na univerzalnoj epskoj matrici Sandžaka, Balkana, ovoga vrtložnog dijela svijeta utisne vlastiti narativni obrazac, vlastiti lirski šarm, autorski pečat koji traje i utiče, misao što osvjetljava i proširuje postojeće spoznajne horizonte. Upravo književno djelo Zuvdije Hodžića, kao malo čije djelo na ovim prostorima, zaslužuje da bude ovjenčano Nagradom „Pero Ćamila Sijarića“.

Zuvdija Hodžić, pripovjedač, romanopisac, pjesnik, ali i slikar, istraživač nacionalne baštine, urednik, rođen je u Gusinju 1944. godine. Među značajnija književna djela ubrajaju se: Na prvom koraku, pjesme (Titograd, 1970.), Gluva zvona, pripovijetke (Titograd, 1973.), Gusinjska godina, roman (Titograd, 1976.), Davidova zvijezda, roman (Podgorica, 1993.). Davidova zvijezda je ocijenjena kao jedan od najbriljantnijih romanesknih ostvarenja na južnoslavenskom jezičkom prostoru.

Nagradu Zuvdiji Hodžiću uručio je Šef resora za kulturu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, akademski slikar doc. Džengis Redžepagić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.