„IKRE“ laureat nacionalne nagrade Dukat Isa-bega Ishakovića

 

Kultura, umjetnost, jezik, religija, običaji, književnost, arhitektura i stvaralaštvo uopšte, čine identitet jednog naroda.

U burnim vremenima ugroženosti, čak i biološkog opstanka bošnjačkog naroda na ovim prostorima, stvaranjem društva „IKRE“ prije pet godina u Prijepolju, Bošnjaci su dobili značajan subjekt  za očuvanje svojih vrijednosti i identiteta.

Bilo je to vrijeme kada se u državnim medijima rijetko moglo čuti bilo šta afirmativno u vezi bošnjačkog naroda a profesionalne kulturne institucije u svojim programima skoro da nisu imale ništa od vrijednosti i baštine ovog naroda. Ne mireći se sa takvim pristupom, kulturni djelatnici iz Prijepolja stvorili su Društvo „IKRE“.

Odajući priznanje ovom Društvu, Bošnjačko nacionalno vijeće je imalo u vidu da je to hrabar i civilizovan čin zaštite svog nacionalnog identiteta. Društvo „IKRE“ je znalo da svojim umjetničkim programom izrazi protest i podsjeti na „Srebrenicu“ i „Štrpce“.

Svojim promocijama književnog stvaralaštva, likovnim izložbama, pozornišnim predstavama i bajramskim svečanostima pokazalo je da bošnjački narod dijeli kulturne vrijednosti Evrope ravnopravno sa drugim narodima.

Zaštita kulturno-istorijskih spomenika, kao što je Sahat-kula u Prijepolju, je primjer brige o kulturnom naslijeđu, čak i onda kada ona izostane od strane profesionalnih državnih institucija.

Društvo „IKRE“ je u svim svojim manifestacijama i djelovanju upućivalo progresivne poruke usmjerene ka afirmisanju istinskih vrijednosti, očuvanju svoje posebnosti i poštovanju različitosti.

Bošnjačko nacionalno vijeće mu ovom nagradom izražava priznanje i podršku.

11. maj 2006.godine                                      Bošnjačko nacionalno vijeće

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.