11. juli – Dan sjećanja

11. juli, Dan sjećanja

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji i Crnoj Gori, na svojoj vanrednoj sjednici, održanoj 10.07.2005. godine u Novom Pazaru, na prijedlog Izvršnog odbora jednoglasno je donijelo odluku da se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid izvršen jula 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici.

Na sjednici Vijeća je u obrazloženju ove odluke istaknuto da je pravosnažnom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u postupku protiv generala Radislava Krstića, već dokazano da je izvršen zločin genocida nad Bošnjacima, te da su oba doma američkog Kongresa, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope i Evropski parlament donijeli rezolucije kojim se zločini nad bošnjačkim narodom kvalifikuju kao genocid i najveći zločin protiv civilnog stanovništva od završetka 2. svjetskog rata.

Na sjednici Vijeća takođe je zaključeno da se 11. juli obilježava simbolički i kao Dan sjećanja na bošnjačke žrtve otmica u Sjeverinu (22.10.1992.), Bukovici (16.02.1993.) i Štrpcima (27.02.1993.) u pribojskoj i pljevaljskoj opštini u Sandžaku.

Nakon održane vanredne sjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i Crnoj Gori održan je komemorativni skup, uz prisustvo velikog broja ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života bošnjačke nacionalne zajednice, na kome je prikazan film “Krik iz groba” u produkciji BBC i nakon toga je proučena zajednička dova (molitva) za sve bošnjačke žrtve neuspjelog velikosrpskog projekta.

Ubuduće će se 11. juli kao Dan sjećanja u Sandžaku odnosno u Srbiji i Crnoj Gori obilježavati u skladu sa tradicijom i kulturom Bošnjaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.