SAKS

Sandžački književni susreti (SAKS) su treća centralna nacionalna kulturna manifestacija sandžačkih Bošnjaka. Održavaju se u povodu obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka, u Novom Pazaru. Manifestacije ima za cilj očuvanje, afirmaciju i popularizaciju bošnjačke kulturne baštine i bosanskog jezika i književnosti sandžačkih Bošnjaka.

Prvi Sandžački književni susreti održani su u Novom Pazaru, 20. i 21. novembra 2006. godine.

Na ovim susretima je učestvovalo 27 književnika. Susreti su imali međunarodni karakter, a drugog dana manifestacije organizovan je okrugli sto posvećen stvaralaštvu poznatog sandžačkog književnika Ismeta Rebronje, o čijem djelu su govorili: akademik Jašar Redžepagić, Faruk Dizdarević, Safet Hadrović-Vrbički, Fehim Kajević, Zaim Azemović i mr. Isak Kalpačina.

U periodu do 2009. godine održane su 4 SAKS-a.

Četvrti Sandžački književni susreti, održani u Novom Pazaru, 20. i 21. novembra 2009. godine, bili su posvećeni izdavaštvu Udruženja i časopisa za proučavanje, zaštitu i prezentaciju kulturno-historijske baštine Bošnjaka Crne Gore “Almanah” iz Podgorice i antologiji „Trajnik”, trotomnom izdanju književnog stvaralaštva predstavnika manjinskih naroda u Republici Srbiji.