SBONI

Smotra bošnjačkih narodnih igara (SBONI) je manifestacija bošnjačkih narodnih igara i folklora i jedna je od centralnih kulturnih manifestacija sandžačkih Bošnjaka.

Manifestacija se održava povodom obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave, 11. maja.

Prva Smotra bošnjačkih narodnih igara održana je u Novom Pazaru, 10. i 11. maja 2006. godine. Na ovoj smotri učestvovalo je 6 ansambala: KUD „Sandžak” iz Novog Pazara, ansambl Centra za kulturu iz Tutina, KUD Centra za kulturu Goražde, Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo „Podgorski biseri” iz Prizrena, KUD „Ras” iz Novog Pazara i Folklorni ansambl Doma Kulture u Novom Pazaru „Senko Rašljanin”.

Od 2009. godine Smotra bošnjačkih narodnih igara počinje velikim koncertom na tradicionalnom pešterskom teferidžu u Delimeđu, 2. maja. Na smotri su učestvovali: KUD „Sevdah” iz Gradačca – BiH, Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo „Interkulturale” iz Beča, Kulturno-umjetničko društvo „Sandžak” iz Novog Pazara i folklorni ansambl Multimedijalnog centra iz Tutina. U okviru smotre, u realizaciji dramskog studija Centra za kulturu iz Goražda, u Multimedijalnom centru u Tutinu, 3. maja, izvedena je pozorišna predstava „Oči Ahmedove”, rađena po tekstu Ivana Studena, u režiji Sanela Mušovića.

Peta po redu Smotra bošnjačkih narodnih igara održana je u Tutinu i Novom Pazaru, 2. i 3. maja 2010. godine a šesta u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru, maja 2011. godine.