AMBASADOR REPUBLIKE TURSKE POSJETIO BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE

Ambasador Republike Turske Nj.E. Mehmed Kemal Bozaj, sa saradnicima posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i time ukazao poštovanje i veliku čast bošnjačkom narodu u Srbiji.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća upoznao je ambasadora sa najvažnijim aktivnostima Vijeća, učešćem u reformi političkog sistema Srbije, izradom Akcionog plana za manjine, izradom  manjinskog zakona, usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenicu u Skupštini Srbije, kao i sa planovima i projektima za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Naglašeno je da organi Vijeća rade u okviru četiri oblasti propisane zakonom, a u koje spadaju kultura, obrazovanje i informisanje na bosanskom jeziku, te službena upotreba bosanskog jezika i pisma.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća je izrazio zabrinutost zbog ponovnih nacionalističkih ispada navijača FK Crvena Zvezda jučer na gradskom stadionu u Novom Pazaru, koji su isticali simbole fašističkog četničkog pokreta i pod zaštitom policije i organizatora utakmice uzvikivali genocidne prijetnje Bošnjacima Sandžaka i uvrede na vjerskoj i nacionalnoj osnovi tokom trajanja utakmice.

Predstavnici Vijeća su u razgovoru naglasili činjenicu da građani porijeklom iz Sandžaka koji žive u Turskoj imaju velike šanse za uspjeh i državnu pomoć za razvoj u svim oblastima života, na čemu je izražena posebna zahvalnost. U tom kontekstu upućen je poziv uspješnim privrednicima iz Turske da investiraju u razvojne projekte u Sandžaku.

BNV 2016-03-23 (4)

BNV 2016-03-23 (7)

BNV 2016-03-23 (8)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.