BNV nezadovoljno sudskim postupkom i presudom Fahrudinu Mavriću

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava nezadovoljstvo sudskim postupkom i izricanjem presude Fahrudinu Mavriću (25) iz Tutina na 30 godina zatvora, osumnjičenom za ubistvo policajca Željka Zečevića (39).

Bošnjačko nacionalno vijeće ocjenjuje da izricanje presude i drakonske kazne Fahrudinu Mavriću, od strane Adila Bibića sudije Višeg suda u Novom Pazaru, ne slučajno, izvršeno je u sjenci drugog kruga predsjedničkih izbora u Republici Srbiji i sam taj čin smatra nesvakidašnjim pravnim i političkim nasiljem.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da u sudskom postupku protiv Fahrudina Mavrića nisu rasvijetljene sve okolnosti pod kojima je nastradao policajac Zečević i ocjenjuje da je izrečena kazna zbog toga neprimjerena, a sam sudski postupak krajnje upitan i sumnjiv.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da nadležni pravosudni organi do sada nisu pravosnažno osudili ni kaznili nijednog pripadnika policije Srbije, zbog zločina i nasilja sprovedenim nad Bošnjacima od devedesetih godina naovamo, te da do sada nije procesuiran nijedan slučaj nasilja, agresije, kao ni pokušaj atentata i ugrožavanja lične sigurnosti i integriteta legitimno izabranih predstavnika bošnjačkog naroda u Republici Srbiji. Na taj način, prema ocjeni Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Bošnjacima u Srbiji se šalje simbolična poruka da mogu biti predmet napada bilo koga a da se, u isto vrijeme, ni na koji način ne smiju usuditi na odbranu svog života i dostojanstva, te da je izostanak pravne reakcije na nasilje prema Bošnjacima usmjereno na njihovo uvlačenje u fizičke sukobe sa policijom, što nikome od Bošnjaka nije u interesu.

Bošnjačko nacionalno vijeće očekuje od nove Vlade Srbije, predsjednika države i drugih nadležnih državnih organa da obezbjede i osiguraju ličnu, imovinsku i svaku drugu sigurnost Bošnjaka i njihovih legitimno izabranih predstavnika, kao i poštovanje njihovog ličnog i svakog drugog integriteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.