BNV o tzv. obnoviteljskom saboru IZ u Srbiji

Povodom zakazivanja tzv. obnoviteljskog sabora Islamske zajednice u Srbiji, Savjet za odnose sa vjerskim zajednicama u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, nakon svoje sjednice, održane 23.03.2007.godine u Novom Pazaru, izdaje sljedeće

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Savjet za odnose sa vjerskim zajednicama podsjeća javnost da je Bošnjačko nacionalno vijeće godinama bezuspješno pokušavalo da uspostavi institucionalnu saradnju sa Islamskom zajednicom Sandžaka, ali zbog odbijanja njenih čelnika do te saradnje nikad nije došlo.

Bošnjačko nacionalno vijeće je u više navrata izražavalo zabrinutost zbog činjenice da čelnici Islamske zajednice Sandžaka pokazuju ambicije da indirektno ili direktno učestvuju u političkom životu zloupotrebljavajući vjerske objekte i institucije, čime su ponižavali sebi potčinjene imame i činovnike, unoseći razdor i podjele unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa.

Kada je, i pored više bezuspješnih javnih upozorenja, da ne politizuju i ne prave od Islamske zajednice političku opciju, Bošnjačko nacionalno vijeće je bilo primorano da prekine svaku saradnju sa Islamskom zajednicom Sandžaka dok je na njenom čelu Muamer Zukorlić.

Zbog svega toga, Bošnjačko nacionalno vijeće je bilo primorano i da se obrati Ministarstvu vjera od koga je dobijen odgovor da Mešihat Islamske zajednice Sandžaka nije registrovan.

Bošnjačko nacionalno vijeće je obaviješteno iz Islamske zajednice Srbije da novac koji je u sandžačkim džematima prikupljan za obnovu spaljenih džamija u Beogradu i Nišu, ni do dan danas nije proslijeđen od strane Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

O svemu ovome Bošnjačko nacionalno vijeće je na vrijeme upoznalo i dr.Mustafu ef. Cerića, reis-ul ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Bošnjačko nacionalno vijeće je protiv postojanja paralelnih institucija islamske zajednice u našoj zemlji i protiv je unošenja daljih podjela među muslimanima.

U skladu sa tim, Bošnjačko nacionalno vijeće ne podržava najavljene aktivnosti kojima rukovodi Muamer Zukorlić i koje mogu da dovedu do daljeg produbljivanja podjela među Bošnjacima i drugim muslimanima u zemlji.

Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u ovoj zemlji, očekuje da će preovladati svijest i razum i da će se uspostaviti jedinstvena Islamska zajednica na nivou naše zemlje.

Novi Pazar                                                                    Informativna služba
23.03.2007. god.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.