BNV POSJETILA DELEGACIJA TUZLANSKOG KANTONA

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i rektor tuzlanskog univerziteta prof.dr. Enver Halilović posjetili su jučer Bošnjačko nacionalno vijeće i susreli se sa rukovodstvom Vijeća.

U razgovoru je posebno istaknuto da je potrebno raditi na jedinstvu Bošnjaka, te da postoje dodirne tačke na kojima bi se saradnja između institucija u BIH i institucija u Sandžaku mogla razvijati.

Obje strane su se složile da su postignuti izvjesni uspjesi u saradnji u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, medija,  privrede pa sve do uvećane trgovinske razmjene. Gosti iz Tuzle naročito su ponudili svoju nesebičnu pomoć u razvoju obrazovanja na bosanskom jeziku, tačnije stručnu pomoć u izradi udžbenika, lektira i ostalih nastavnih sredstava, u skladu sa važećim zakonima.

BNV 2016-02-26 posjeta premijeta TK (2)

Predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin se zahvalio premijeru Gutiću na činjenici da Vlada Tuzlanskog kantona finansira  studije na Univerzitetu u Tuzli za 52 studenta iz Sandžaka, gdje se oni mogu školovati pod jednakim uslovima kao i studenti iz Bosne i Hercegovine.

Jučerašnja posjeta delegacije iz Tuzlanskog kantona je odgovor na posjetu visoke delegacije BNV-a institucijama u Tuzlanskom kantonu u martu mjesecu prošle godine, kada je i započeta saradnja najvišeg predstavničkog tijela sandžačkih Bošnjaka i jednog od najznačajnijih kantona u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.