BNV TRAŽI USTAVNI ZAKON ZA MANJINE U SRBIJI

U cilju definisanja zajedničke platforme Bošnjačko nacionalno vijeće je danas uputilo stav o izradi manjinskih zakona Koordinaciji nacionalnih manjina.

Nacionalna vijeća pojedinačno i Koordinacija kao oblik zajedničkog djelovanja nacionalnih manjina, imaju pravo i obavezu da zastupaju i štite interese nacionalnih manjina kako bi se osiguralo efikasno ostvarivanje prava i poboljšanje položaja nacionalnih manjina u Srbiji.

U vezi definisanja pravnog okvira za zaštitu manjina u Republici Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće predlaže sljedeći stav:

– Koordinacija zahtijeva od Vlade Republike Srbije da iz procedure povuče Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, te da se zbog ispunjenosti uslova propisanih članom 47. Stav. 2 Jedinstvenih metodoloških pravila za izradu propisa („Službeni glasnik RS“, br. 21/2010), pristupi izradi i donošenju novog zakona. Tražimo da se donese Ustavni zakon za nacionalne manjine.

– Da nadležno ministarstvo formira novu radnu grupu za izradu novog zakona, u kojoj predstavnici manjina neće biti ignorisani i čiji će prijedlozi biti uvaženi i unešeni u konačni tekst zakona.  Na taj način će se pružiti mogućnost nacionalnim manjinama da preko svojih predstavnika suštinski učestvuju u oblikovanju ovog ključnog dokumenta za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

– Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije, koga čine predstavnici Vlade Srbije i predsjednici nacionalnih vijeća, ni na jednoj svojoj sjednici nikada nije razmatrao niti usvojio prijedloge manjinskih zakona. Također, ni Koordinacija nacionalnih manjina ni u kakvoj formi nije dala podršku predloženim manjinskim zakonima. U skladu sa tim Koordinacija oštro osuđuje izjave predstavnika Vlade Srbije i pregovaračkog tima sa EU koje javnost dovode u zabludu da predloženi zakoni imaju podršku manjina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.