BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE TRAŽI REVIZIJU AKCIONOG PLANA I POVLAČENJE PRIJEDLOGA ZAKONA O MANJINAMA

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin, je održao danas konferenciju za novinare na temu: “Položaj i perspektiva Bošnjaka u procesu evropskih integracija”. Predsjednik je istakao da Vijeće kao najveće predstavničko tijelo Bošnjaka  Sandžaka i Srbije od samog početka jugoslovenske krize uzima aktivno učešće u svim procesima koje se tiču evropskih integracija Srbije i da je u tom smislu aktivno učestvovalo i davalo svoj doprinos u izradi Akcionog plana za manjine za Poglavlje 23.

Međutim, članovi radnih grupa i stručnih službi Vlade i visoki državni zvaničnici koji se bave evropskim integracijama vode kampanju širenja dezinformacija i iznose neistine na štetu Bošnjaka u vezi učešća legitimnih predstavnika Bošnjaka u procesu izrade i praćenja realizacije Akcionog plana za manjine.

Predsjednik Vijeća je istakao da su predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća uzeli aktivno učešće u procesu izrade Akcionog plana za manjine od samog formiranja Radne grupe za izradu njegovog nacrta i u procesu implementacije uključujući i Javnu raspravu. Bošnjačko nacionalno vijeće je jedino dalo svoje komentare i prijedloge na Prvi izvještaj o implementaciji Akcionog plana za manjine kao i na Drugi izvještaj, za 1-2 kvartal te komentare za 3-4 kvartal Drugog izvještaja. 

Predstavnik BNV je na samom kraju na posljednjoj sjednici Radne grupe za izradu nacrta Akcionog plana za manjine, ustao i rekao da ne želi da daje legitimitet dokumentu u koji nije uključen ni jedan problem Bošnjaka, a koji će obavezivati buduće generacije Bošnjaka, jer od kvaliteta tog Akcionog plana će zavisiti kvalitet života Bošnjaka u Srbiji. O tome i o zahtjevima Bošnjaka, Vijeće je upoznalo predsjednika, predsjednika Vlade, predsjednicu Skupštine i potpredsjednika Vlade Republike Srbije, koji je tada bio predsjedavajući OEBS-a, kao i sve druge državne organe. Nažalost niko se od ovih predstavnika nije potrudio da učini ni minimum da se ispune uslovi da prijedlozi Bošnjaka uđu u Akcioni plan za manjine. Koordinacija nacionalnih savjeta nacionalnih manjina je 8. decembra 2015. godine u Novom Sadu  podržala zahtjeve Bošnjačkog nacionalnog vijeća i zahtijevala isto za sve nacionalne manjine.

Predstavnici BNV su također uzeli aktivno učešće u radnim grupama za izradu Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savjetima, ali nijedan prijedlog nije uvršten.

Predsjednik Ugljanin je naglasio da je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom pismu koje je uputio Bošnjačkom nacionalnom vijeću istakao „da nacionalna vijeća trebaju da igraju ključnu ulogu u implementaciji i monitoringu Akcionog plana za manjine”.

Bošnjačko nacionalno vijeće želi o ovim činjenicama da upozna novu Vladu Republike Srbije i u tom smislu od Vlade će tražiti reviziju Akcionog plana za manjine i povlačenje prijedloga Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savjetima i da u proces izrade ovih važnih dokumenata aktivno uključe nacionalne manjine.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.