Da budemo sretni u sadašnjosti i sigurni u budućnosti

“Da budemo sretni u sadašnjosti i sretni u budućnosti”, poruka je Dr Sulejmana Ugljanina, predsjednika BNV upućena bošnjacima Sandžaka na svečanosti upriličenoj povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave. Na prijemu u glavnom uredu Vijeća, nakon uručivanja ustanovljenih nacionalnih nagrada BNV, Medalje Rifat Burdžović Tršo predsjednici Beogradskog Fonda za humanitarno pravo, Nataši Kandić i Dukata Isa-bega Ishakovića društvu za nauku, kulturu i umjetnost bošnjaka «IKRE» iz Prijepolja, obraćajući se velikom broju okupljenih građana, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što Bošnjaci danas na institucionalan način počinju da ostvaruju svoja prava i pozvao ih da se priključe svečanom defileu učesnika prve Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI) koju je BNV ustanovilo u čast obilježavanja, 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave u namjeri da ona postane tradicionalna bošnjačka kulturna manifestacija.

Svečani defile koji su činili šest folklornih ansambala predvodio je bajraktar na konju, Sado Etemović binadžija, pobjednik brojnih košija na bošnjačkim teferidžima širom Sandžaka. Nekoliko hiljada građana Novog Pazara i ostalih sandžačkih gradova priključilo se defileu od prostorija glavnog ureda Vijeća do koncertne dvorane Doma kulture gdje je i održana prva Smotra bošnjačkih narodnih igara (SBONI). Koncertna dvorana bila je premala da primi sve one koji su željeli da uživaju u ljepoti tradicionalnih bošnjačkih narodnih igara. Oni koji su uspjeli da uđu uživali su u dvočasovnom koncertu folklornih ansambala ne skrivajući simpatije prema musafirima iz Goražda i Prizrena.

Na kraju koncerta učesnicima su uručene zahvalnice a Bošnjačkom kulturno-umjetničkom društvu “Podgorski biseri” iz Prizrena i specijalna diploma za najbolju folklornu nošnju.

Vrijedno je istaći i to da su bošnjacima Sandžaka, Dan zastave pored predsjednika Vlade Republike Srbije, Dr Vojislava Koštunice, ministra za kulturu i medije Dragana Kojadinovića i drugih zvaničnika čestitali i građani Novog Pazara srpske nacionalnosti i to na najbolji način učestvujući sa svojim KUD-om “RAS”  u svečanom defileu i na koncertu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.