Delegacija BNV u posjeti Republici Makedoniji

Visoka delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća koju je predvodio predsjednik Izvršnog odbora Vijeća i narodni poslanik Esad Džudžević boravila je nedavno u Republici Makedoniji. Tom prilikom se delegacija BNV između ostalih sastala i sa predstavnicima Bošnjaka koji žive u Republici Makedoniji.

Prva adresa ove delegacije bila je predstavništvo TIKE (Turska agencija za obnovu i razvoj) u Skoplju. Direktor TIKE u Skoplju, gospodin Ali Maskan je izrazio zadovoljstvo posjetom predstavnika Vijeća ovoj organizaciji i dosadašnju saradnju ocijenio kao veoma plodotvornu. Nakon posjete TIKI, delegacija BNV u sastavu Esad Džudžević, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Zaim Hadžisalihović, koordinator za kulturu u BNV, Muhedin Fijuljanin, Šef Resora za informisanje u BNV, Nazim Ličina, koordinator za informisanje u BNV posjetila je Ministarstvo obrazovanja Republike Makedonije. U srdačnom razgovoru sa ministrom Sulejmanom Rušitijem bilo je riječi o načinu implementiranja nastavnog predmeta Bosanski jezik u školski sistem Republike Makedonije kao i o iskustvima Bošnjaka u Srbiji pri uvodjenju nastavnog predmeta Bosanski jezika sa elementima nacionalne kulture. Ovdje treba istaći da je u delegaciji Ministarstva obrazovanja Republike Makedonije bio i predstavnik Bošnjaka u Ministarstvu, zadužen za obrazovanje na bosanskom jeziku gospodin Ismail Demirović kao i predstavnik Bošnjaka zadužen za bošnjačku kulturu gospodin Mujo Skenderović.

Nakon toga delegacija BNV posjetila je makedonsku državnu radio-televizuju i bila gost redakcije na bosanskom jeziku pri toj televiziji, TV Sehara i radijsku redakciju na bosanskom jeziku. Gostujući u jednočasovnoj emisiji na toj televiziji,  Esad Džudžević, Muhedin Fijuljanin i Zaim Hadžisalihović su gledaocima predstavili aktivnosti BNV u posljednje, za rad Vijeća, veoma uspješne tri godine.

Na samom kraju radne posjete Republici Makedoniji, delegacija Vijeća je posjetila Demokratsku ligu Bošnjaka Makedonije i Bošnjački kulturni centar. U veoma srdačnom razgovoru predstavnika ovih institucija i članova delegacije BNV bilo je riječi o koordinaciji rada svih bošnjačkih institucija na prostoru bivše Jugoslavije. Predsjednik Demokratske lige Bošnjaka Makedonije gospodin Rafet Muminović i predsjednik Bošnjačkog kulturnog centra gospodin Safet Kačar su izrazili zadovoljstvo kako samom posjetom predstavnika BNV tako i idejom koju je obrazložio predsjednik IO BNV Esad Džudžević o koordinaciji rada svih bošnjačkih institucija na prostoru bivše Jugoslavije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.