DELEGACIJA BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA U POSJETI OSNOVNIM ŠKOLAMA

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća  posjetila je danas  osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Desanka Maksimović“ u Novom Pazaru i tom  prilikom direktorima osnovnih škola uručila komplete Rječnika bosanskog jezika, autora Dževada Jahića i Sandžački rječnik, autora Šefike Begović–Ličina.

Predstavnici  Bošnjačkog nacionalnog vijeća su tijekom posjete obavijestili direktore i nastavno osoblje da je nedavno usvojen kompletan plan udžbenika na bosanskom jeziku.

Kao dio projekta pomoći školama u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku Bošnjačko nacionalno vijeće je u posljednje tri godine obezbjedilo besplatne  čitanke za nastavni predmet Bosanski jezik i književnost svim školama u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku. Također, u prethodnom periodu školama  i bibliotekama u Sandžaku Vijeće je doniralo i pomoćno-tehnička nastavna sredstva,  te time doprinjelo poboljšanju uslova u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku.

2016-03-21 (8)

Delegaciju koja je posjetila osnovne škole su činili potpredsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo i Redžep Škrijelj, predsjednik Izvršnog odbora Hasim Mekić i predsjednik Odbora za obrazovanje Bajro Gegić.

2016-03-21 (3)

Mersija Hamzagić direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Munir Šabotić, direktor OŠ “Desanka Maksimović“ su se tijekom posjeta zahvalili na donacijama ,te istakli da je podrška Bošnjačkog nacionalnog vijeća od izuzetnog značaja za obrazovanje na bosanskom jeziku, te obrazovni proces u ovim ustanovama uopće.

2016-03-21 (1)

Bošnjačko nacionalno vijeće je na osnovu svojih zakonskih nadležnosti dalo prijedlog o izmjeni naziva osnovnih škola „Jovan Jovanović Zmaj“  i „Desanka Maksimović“ u „Ahmed Ali Gurbi“ i „Musa Ćazim Ćatić“ koje su i proglašene ustanovama od posebnog značaja za Bošnjake.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.