Delegacija sandžačkih Bošnjaka u radnoj posjeti Turskoj

Ministar u Vladi Republike Srbije i koopredsjednik mješovitog Komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske dr. Sulejman Ugljanin sa narodnim poslanicima Esadom Džudževićem i Bajramom Omeragićem boravi u trodnevnoj radnoj posjeti Republici Turskoj. Tokom boravka u Ankari i Istanbulu predsjednik Ugljanin i saradnici imali su niz sastanaka sa visokim državnim predstavnicima Republike Turske, premijerom Redžepom Tajibom Erdoanom, predsjednikom Abdulahom Gulom, ministarom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom, potpredsjednikom Vlade Bekirom Bozdagom, predstavnicima udruženja naše dijaspore u Turskoj, kao i sa predsjednikom parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Turske. Planirano je da se ministar Ugljanin sastane sa direktorm Turske razvojne agencije TIKA i da razgovaraju o ulaganjima u 46 nedovoljno razvijenih opština.

Predsjednik Ugljanin i predsjednik Gul razgovarali su o jačanju bilateralnih odnosa između naše dve zemlje, kao i o ulaganjima u nerazvijeni deo Srbije i produbljivanju ekonomskih odnosa. „Ekonomska i biletaralna saradnja Srbije i Turske je u usponu i postoji dosta prostora da se naša saradnja još produbi” rekao je Ugljanin. „Turska je strateški važan politički i ekonomski partner Srbiji” istakao je ministar Ugljain tokom neformalnog razgovora sa ministarom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom. Ministar Ugljanin u svojstvu koopredsedavajućeg mešovitog Komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske se sastao sa Predsjedavajućim Velike narodne skupštine Turske Džemil Čičekom te predsjednikom parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Turske. Tokom radne posjete Turskoj ministar Ugljanin sastao se i sa potpredsjednikom Vlade Bekirom Bozdagom i predstavnicima udruženja naše dijaspore u Turskoj.

Dr. Sulejman Ugljanin posetio je juče popodne premijera Redžepa Tajiba Erdoana koji se oporavlja od nedavne operacije. Premijer Redžep Tajib Erdoan prije tri nedjelje je uspješno operisan nakon čega je nastavio kućno liječenje.

U neformalnom razgovoru predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin i premijer Erdoan zaključili su da saradnja između naše dve zemlje je na visokom nivou i naglasili su značaj dobrih međudržavnih odnosa.

Nakon posjete dr. Sulejman Ugljanin je izjavio da ga izuzetno raduje uspješan i brz oporavak premijera Erdoana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.