Dukat Isa bega Ishakovića profesoru Hilmiji Ćatoviću

Sandžačko udruženje likovnih umjetnika – SULU, na svojoj redovnoj sjednici, donijelo je Odluku da Bošnjačkom nacionalnom vijeću predloži profesora Hilmiju Ćatovića kao kandidata za dodjelu nagrade “Dukat Isa bega Ishakovića” koju Bošnjačko nacionalno vijeće dodjeljuje za oblast ukupnog kulturnog stvaralaštva i za doprinos u očuvanju kulturne baštine sandžačkih Bošnjaka.

U obrazloženju prijedloga, koje je Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća prihvatio, da se profesor Hilmija Ćatović nagradi ovom visokom nacionalnom nagradom između ostalog stoji da je profesor Hilmija Ćatović svojim djelom dao ogroman doprinos u definisanju sandžačkog prirodnog i kulturnog ambijenta, te obilježavanja jednog kulturno-obrazovnog procesa u jednom periodu. Za 40 godina profesorskog rada, kroz njegovu klasu prolaze mnoge generacije, danas već poznatih slikara – stvaraoca među kojima su mnogi upravo slikari sa naših prostora. Svoj dugogodišnji radni vijek kao pedagoški radnik, profesor Ćatović obogaćuje titulama šefa katedre, prodekana i dekana Akademije likovnih umjetnosti u Prištini. U svojoj dugogodišnjoj izlagačkoj karijeri Hilmija Ćatović priređuje  pedeset samostalnih i učestvuje na oko tri stotine kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Hilmija Ćatović je dobitnik i osamnaest prestižnih nagrada za slikarstvo i umjetničko djelo.

Nagradu “Dukat Isa bega Ishakovića” profesoru Hilmiji Ćatoviću je u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća svečano uručio predsjednik Vijeća Dr. Sulejman Ugljanin koji je, uručujući nagradu između ostalog rekao: “Profesor Ćatović je za vrijeme od 5 decenija koliko je radio i stvarao, ostavio iza sebe toliko djela, da ih večeras nebi smo mogli ni nabrojati, bilo da je riječ o umjetničkim djelima i izložbama, bilo da je neizmjeran doprinos u pedagoškom radu.

U svojim djelima večito inspirisan sandžačkim podnebljem, ljudima iz Sandžaka a u pedagoškom radu putokaz, smjernica, svijeća vodilja za sve studente, kasnije umjetnike, koji su izašli iz njegove radionice, a večeras je veliki broj njih i na ovoj izložbi prisutan.

Bošnjačko nacionalno vijeće, i ja lično, ponosni smo što ovo naše prestižno priznanje uručujemo ovakvom čovjeku, ponosu našeg naroda, da je ponosno,  dostojno i u zdravlju nosi”.

Vidno uzbuden, profesor Hilmija Ćatović je izrazio zahvalnost prije svega Sandžačkom udruženju likovnih umjetnika kao svom matičnom, strukovnom udruženju koje ga je predložilo i Bošnjačkom nacionalnom vijeću koje mu je ovu nagradu dodjelilo. “Dukat “Isa bega Ishakovića” je za mene najznačajnije priznanje jer dolazi iz korpusa moga naroda, što do sada nisam imao prilike da dobijem” rekao je na kraju profesor Hilmija Ćatović.

Novi Pazar,                                                          Informativna služba
26.12.2006.godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.