Dukat “Isa bega Ishakovića”, sarajevskom “Bošnjačkom institutu“

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća je na svojoj XXVII redovnoj sjednici održanoj 20.04.2007.godine, donio odluku da se, povodom obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, dodjeli najveća nacionalna nagrada u oblasti kulture, dukat „Isa bega Ishakovića“.

Dukat “Isa bega Ishakovića” dodjeljuje se „Bošnjačkom institutu“ – Fondaciji Adil – bega Zulfikarpašića iz Sarajeva u oblasti ukupnog kulturnog stvaralaštva i za doprinos očuvanju kulturne baštine Bošnjaka.

Malo je institucija koje su historijski obilježile jedno vrijeme i svojim radom ostavile neizbrisiv trag u jednom narodu. Posebno je takvih institucija malo u bošnjačkom narodu, narodu koji je, velikim dijelom upravo i zbog nedostatka i nepostojanja tih i takvih institucija, u prošlosti često bio žrtva najraznovrsnijih nacional-šovinističkih ideologija, izložen kontinuiranom negiranju, nipodaštavanju i osporavanju i svog imena i svog identiteta.

Bošnjački institut u Sarajevu, ustanovljen i izgrađen na temeljima u bošnjačkom narodu ukorijenjenog dobročinstva, vakufske tradicije i zadužbinstva, jedna je od najznačajnijih bošnjačkih nacionalnih institucija u oblasti nauke, kulture, umjetnosti i bibliotekarstva.
Spoj tradicionalnog i modernog, jedinstven sklad Istoka i Zapada, bogatstvo neprocjenjive vrijednosti taloženo u knjiškom, umjetničkom i arhivskom fondu od najstarijih vremena do danas, Bošnjački institut čine jednom od najvećih i najznačajnijih riznica znanja u bošnjačkom nacionalnom korpusu uopšte.

Temeljni zadaci Bošnjačkog instituta su promoviranje kulturne baštine, povijesne istine i kulture Bošnjaka, kao i drugih naroda sa kojima Bošnjaci stoljećima žive zajedno.
U znak priznanja za doprinos koju Bošnjački institut u Sarajevu pruža očuvanju bošnjačkog nacionalnog identiteta, razvoju i unapređenju nauke, kulture, tradicije, umjetnosti i duhovnog života bošnjačkog naroda uopšte, Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviši predstavnički organ Bošnjaka u Republici Srbiji dodjeljuje Bošnjačkom institutu iz Sarajeva Dukat Isa bega Ishakovića, nacionalnu nagradu koja se dodjeljuje nacionalnim institucijama u oblasti ukupnog kulturnog stvaralaštva.

Nagrada će se uručiti na promociji izdavačke djelatnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, 21. maja 2006.godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.