Džudžević: Da i u Prijepolju bosanski jezik postane službeni

Povodom zakazivanja sjednice Skupštine opštine Prijepolje, na kojoj je predvidjeno stavljanje na dnevni red, pitanje službene upotrebe bosanskog jezika na teritoriji Opštine Prijepolje, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodni poslanik, Esad Džudžević uputio je predsjednicima Opštine i Skupštine opštine Prijepolje, Nedžadu Turkoviću i Draganu Svičeviću pismo u kome se između ostalog kaže:

Obzirom na činjenicu da je zakazana sjednica Skupštine opštine Prijepolje, za 05.04.2007. godine, na kojoj je kako smo obaviješteni, predviđeno stavljanje na dnevni red pitanje službene upotrebe bosanskog jezika na teritoriji opštine Prijepolje, želim da vas obavijestim o sljedećem:

Pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, njih 134.749 na popisu stanovništva održanom od 1-15. aprila 2002. godine slobodnom voljom i u skladu sa zakonom izjasnili su se da je njihov maternji jezik – bosanski jezik.

Na osnovu te slobodno izražene volje, a u skladu sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (Sl. glasnik br. 18. od 26.02.2002. godine) i Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma (Sl. glasnik iz 1991. godine) skupštine opština Novi Pazar i Sjenica donijele su maja 2002. godine, a Skupština opštine Tutin nešto ranije (27.11.1998.) odluke da je na teritorijama ovih opština u službenoj upotrebi ravnopravno srpski i bosanski jezik i ćirilično i latinično pismo.

U članu 3. Zakona o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima (Sl. glsnik br. 18/23.12.2005. godine) Skupština državne zajednice Srbija i Crna Gora prihvaćeno je „…da se u Republici Srbiji za albanski, bosanski, bugarski, mađarski, romski, rumunski, rusinski, slovački, ukrajinskig i hrvatski jezik…“ primjenjuju odgovarajući članovi Povelje.

Na osnovu predhodno iznijetih činjenica, a u skladu sa članom 18. stav 29. Zakona o lokalnoj samoupravi (Sl. glasnik RS br. 9/2002), potrebno je da u Statutu opštine Prijepolje izvršite izmjenu odgovarajućeg člana Statuta, koja glasi: „Na teritoriji opštine Prijepolje u službenoj upotrebi su: ravnopravno srpski i bosanski jezik, ćirilično i latinično pismo“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.