Džudžević: Izbori za članove BNV neposrednim putem

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević rekao je da će Bošnjaci budući saziv ovog vijeća birati na predstojećim izborima neposrednim putem. Džudžević je na konferenciji za novinare rekao da je zahvaljujući aktivistima i volonterima Vijeća popunjeno do sada 60 hiljada popisnih listića. On je pojasnio da je po Zakonu potrebno obezbjediti da se u birači spisak upiše 54.435 Bošnjaka bi izbori za Nacionalni savjet bili direktni.

“Kao parametar se uzima popis iz 2002. godine, kada se 136.087 građana izjasnilo da su Bošnjaci. Od ovoga broja se određuje polovina, koja se umanjuje za 20 odsto, što iznosi 54.435 građana“, rekao je Džudžević.

Džudžević je dodao da će se neposrednim načinom izbora omogućiti da svi segmenti u okviru bošnjačkog nacionalnog korpusa budu zastupljeni u budućem sazivu BNV.“Koristim priliku da pozovem sve političke stranke, udruženja i pojedince da iskoriste svoje pravo i da se upišu u poseban birački spisak do 9. marta, do kada je Zakonom predviđeno da traje ovaj proces. Naš cilj je da u poseban birački spisak upišemo više od 100 hiljada Bošnjaka”, rekao je Džudžević. On je rekao da, na osnovu iskustva iz drugih izbornih procesa, očekuje oko 10 hiljada upisanih Bošnjaka iz Beograda, centralne Srbije i Vojvodine.

On je istakao da šest sandžačkih opština treba da čine jednu administrativnu oblast, na osnovu Ustava Srbije, kao i međunarodnih konvencija koje, kako je rekao, na izričit način zabranjuju državi da mijenja nacionalni sastav područja na kojima tradicionalno žive pripadnici neke nacionalne manjine.

Šef resora za obrazovanje pri Bošnjačkom nacionalnom vijeću Zekerija Dugopoljac je rekao da očekuje od lokalne samouprave da objasni građanima da nije potrebno da pupunjavaju popisni listić više puta na različitim mjestima.

“Tako ćemo izbeći gužve i ispuniti cilj da se u poseban birački spisak upiše bar 80 odsto od upisanih punoljetnih Bošnjaka, koji će učestvovati na izborima za Nacionalni savjet”, rekao je Dugopoljac.

Potpredsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muhedin Fijuljanin ocjenio je da je ova akcija vijeća protekla u svojevrsnom medijskom mraku, naročito od elektronskih medija na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. “Pozivam medije da do kraja isprate ovu akciju, jer je ovo akcija svih Bošnjaka na ovim prostorima, a upis u poseban birački spisak je demokratsko dostignuće svih Bošnjaka u zemlji da na neposredan način izaberu svoje predstavnike u BNV”, rekao je Fijuljanin.

Izbori za budući saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća biće održani na proljeće ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.